Здравословни храни за предотвратяване на рака на гърдата (06.02.2012)

Статии
 

Ракът на гърдата е най-широко разпространеният рак сред жените. Всяка година опасната болест отнема живота на множество жени по света. Ето защо профилактиката е много важна и съществена. Един от начините за профилактика е консумирането на храни, които спомагат за предотвратяване на рака на гърдата. Учените са установили, че някои храни определено повлияват положително устойчивостта на организма на това заболяване. Храните, които се препоръчват за профилактика са:

Зелените зеленчуци като зеле, броколи, карфиол и спанак са сред онези зеленчуците които помагат в профилактиката на рака на гърдата заради високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, които от своя страна подтискат развитието на заболяването.

Зърнестите плодове - те са множество видове: боровинки, малини, къпини, ягоди, касис и други, и всички са с високо съдържание на витамин С, което от своя страна Ви предпазва от опасната болест. Препоръчително е да включите тези плодове в хранителния Ви режим, като ги приемате с кисело мляко, в салати или допълнение към закуската. Профилактика на рака на гърдата

Протеините - храна, която съдържа повишено съдържание на протеини е най-полезната при профилактиката на рака на гърдата. Храните с високо съдържание на протеини са: яйцата, ядките и рибата.

Витамин C - витамин С е силен антиоксидант и предпазва организма от всички опасни заболявания. Портокалите и папаята са плодовете с високо съдържание на витамин С. Добре е тези плодове да се консумират редовно и да станат част от хранителния Ви режим.

Рибата - рибата е богата на омега 3 мастни киселини и витамин D. И двете вещества са особено полезни за профилактиката на гърдата, затова е необходимо да се консумират колкото е възможно по-често.

Учените са установили, че спазването на определен хранителен режим и включването на храни с богато съдържание на витамин С, фибри, протеини и омега 3 мастни киселини значително повишава устойчивостта на организма пред опасните заболявания на нашето време.