Защо кивито е полезно за здравето? (09.04.2012)

Статии
 

Консумацията на киви има определени предимства. Плодът е с най-високото съдържание на витамин "С" в сравнение с другите плодове. Всеки 100 грама плод киви съдържат 105,4 мг. витамин "С". Консумацията на пресни плодове, които съдържат много витамини, е по-целесъобразно, отколкото приемането на хранителни добавки, защото витамините, приети чрез плодовете, по-лесно се абсорбират от организма.

Учените съветват да се консумират повече плодове вместо да се приемат хранителни добавки, защото  плодовете съдържат не само витамини, но и фибри, и фитохимични съединения. От друга страна витамин С е мощен антиоксидант и кофактор за  образуването на колаген, засолващ имунната система на организма, и съдействащ за предотвратяване на различни заболявания. Консумацията на две кивита на ден осигурява дневната доза от витамин С в организма. Добре е да се знае, че съдържанието на витамин "С" в плодовете на кивито е два пъти по-високо от съдържанието на витамин "С" в портокала.

Друго предимство на кивито е, че плодът е богат на фолиева киселина, която е особено важна за бременните жени. Плодът е с нисък гликемичен индекс, което го прави безопасен за диабетици. От всичко казано до тук става ясно, че кивито е сред плодовете, които задължително трябва да присъстват на нашата трапеза.

Кивито и ползите от неговата консумация