Вкусната персийка (06.06.2011)

Статии
 

Прасковите са сред най-предпочитаните плодове на трапезата и лятото е сезонът, през който можем да се насладим на вкусна и витаминозна храна, отгледана в градината. Сред голямото разнообразие в овощните насаждения, прасковите се открояват като едни от най-предпочитаните плодове, поради отличните си вкусови качества и високото съдържание на витамини.

Вкусната персийка

Кога да откъснете прасковите

Без значение дали ги използвате за приготвянето на плодови сладкиши или ги консумирате свежи, току-що откъснати от дървото, сочното плодово месо на узрелите праскови се характеризира с чудесен аромат и приятен вкус. За да се насладите на това усещане, е необходимо да  реколтирате своите праскови навреме. Преждевременната беритба се отразява негативно върху добивите, тъй като прасковените плодове нарастват най-интензивно през последните две седмици преди прибирането им. Закъсняването, от друга страна води до влошаване качеството на плодовете, те омекват и опадат. За да определите точното време на беритба е необходимо просто да следите за няколко индикатора за зрелост при прасковата: лекота при откъсване - когато плода се отделя лесно без усилие, прасковите най-вероятно са готови. След този период те няма да узреят повече, а ще започнат да омекват; плътност на плодовото месо - когато са узрели, прасковите трябва да са плътни, но при лек натиск с пръст да се усеща мекота; аромат - узрелите праскови притежават приятен прасковен аромат за разлика от все още зелените плодове; цвят - цветът не е много сигурен индикатор за зрелост, тъй като различните видове се характеризират с различно оцветяване. Въпреки това, ако се знае цвета на плодовете на отглежданият вид и в комбинация с другите индикатори за  зрелост, оцветяването на плодовете също може да ви насочи, кога вашите праскови са готови за прибиране. Берете прасковите внимателно, без да ги притискате силно с пръсти при откъсването им. Използвайте меки памучни ръкавици. Хванете прасковата с цяла длан, издърпайте внимателно и я поставете в кошницата, като внимаване да не нараните плода.

Съхранение

Ако сте извършили беритбата на прасковите малко преди да са узрели не се притеснявайте, тъй като прасковените плодове се характеризират с период на следжътвено дозряване. Можете да съхранявате недозрелите плодове при стайна температура, но ако искате да катализирате процеса, поставете прасковите в хартиена торба, докато узреят. Поставянето на етилен-продуциращи плодове (банан, ябълка и др.) в хартиен плик, ускорява понататъшния процес на узряване. Когато узреят напълно, прасковите трябва да се съхраняват в найлонов плик в хладилника. По този начин плодовете могат да се запазят за 10-12 дни, но въпреки това е за предпочитане да се държат в хладилник за не повече от 3-4 дни, тъй като ниските температури влияят негативно върху сочността и аромата на плодовете.

Ако искате да се насладите на тези плодове и през зимата, замразете ги във фризера. За целта подберете узрели, сладки праскови с лесно отделяща се костилка. Плодовете не трябва да са нито много меки, нито много твърди. Най-подходящата зрелост за замразяване съвпада с тази за консумация в прясно състояние.

Необходимо е прасковите да се замразяват в захарен сироп или в плодов сок. Зависи то вас кой начин ще изберете. Възможно е също така да замразите прасковите и само във  вода. Добавянето на захар подобрява аромата, стабилизира цвета и запазва формата на плодовете. Вие се нуждаете от толкова сироп, колкото да покриете прасковите. От друга страна замразяването на прасковите в разтвор предпазва плодовете от изсъхване, фризерно горене и оксидация (покафеняване). Прасковеният или ябълков сок придават приятен аромат и са чудесна алтернатива на захарният сироп. Все пак, ако предпочитате захарната емулсия има няколко варианта за приготвянето й в зависимост от количеството прибавена захар: лек захарен сироп - 2 чаени чаши захар и 6 чаени чаши вода; средно захарен сироп - 3 чаени чаши захар и 6 чаени чаши вода; силен захарен сироп - 4 чаени чаши захар и 6 чаени чаши вода. За да приготвите захарния сироп, докато водата се подгрява в тенджерата на котлона или в микровълновата фурна, прибавете захарта бавно при непрекъснато бъркане докато се разтвори. Когато се разтвори напълно, премахнете сиропа от котлона. Необходимо е да охладите сиропа преди да го смесите с прасковите. След като приготвите захарния сироп е необходимо да пристъпите към подготовката на плодовете. Измийте прасковите в купа със студена вода и ги обелете. За да обелите по-лесно прасковите, потопете ги в кипяща вода за 20-45 секунди. След това ги охладете и обелете с остър нож. След това ги нарежете на половинки, четвъртинки или на резени. Характерно за прасковите е покафеняването им при досег с въздух, затова трябва да поръсите нарязаните плодове с лимонов сок и да разбъркате, докато плодовете се покрият напълно.

В голям съд смесете захарният сироп и плодовете, и разбъркайте. Изсипете във фризерни пликове с херметическо затваряте като оставите 1-2 см свободно пространство. Притиснете пликовете, за са премахнете въздуха. Ако не разполагате с вакуумна машинка, можете да използвате сламка за безалкохолни напитки. След като запечатите пликовете ги надпишете и поставете във отделението за бързо замразяване във фризера. За да ги използвате ги поставете в хладилника за една нощ или на стайна температура за няколко часа. Не се препоръчва използването на микровълнова фурна, тъй като прасковите ще се сварят.

Прасковата е плод с лечебна сила

Прасковите съдържат витамините В1, В2, В9, РР, С, Е, З и каротин. Те са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций, желязо. Съдържат, макар и в ограничени количества, различни микроелементи - титан, манган, мед, никел, хром и молибден.
А колко пектин има в тези плодове, зависи от степента им на зрялост - в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите. Освен че примамват с приятен външен вид, нежен аромат и прекрасен вкус, прасковите са плод с голяма лечебна сила. Те могат да се използват при болести на черния дроб, улесняват храносмилането, препоръчват се при подагра, артрит, затлъстяване и диабет.

Александра ЖИВКОВА