Ползите за здравето от консумацията на малини (06.06.2012)

Статии
 

Малините Вкусните малини са с ниско съдържание на калории и наситени мазнини, но в същото време са богати на диетични фибри и антиоксиданти. 100 грама плодове осигуряват само 52 калории, а съдържат 6,5 грама фибри.

Малините имат значително по-високи нива на фенолни флавоноидни фитохимикали като антоцианини, елагова киселина (танин), кверцетин, цианидин, катехин и салицилова киселина. Научните изследвания показват, че тези антиоксидантни съединения съдействат за ограничаване на риска от ракови заболявания, противодействат на процесите на стареене в организма, противовъзпалителни са и помагат при нервно-дегенеративни заболявания.

Ксилитолът, който е нискокалоричен заместител на захарта, се извлича от малините. Ксилитолът съдържа само 9,6 калории в сравнение с една чаена лъжичка захар, която има 15 калории. Ксилитолът по-бавно се абсорбира от захарта и не допринася за високи нива на кръвната захар. Ето защо малините са полезни за хора с диабет.

Пресните малини са отличен източник на витамин C, който също е мощен природен антиоксидант. 100 г малини осигуряват 26,2 мг витамин С. Консумацията на плодове, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания, противодейства на възпаленията и се бори с вредните свободни радикали.

Малините съдържат антиоксидантни витамини като витамин А и витамин Е. Освен това са богати на много други флавоноидни полифенолни антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Всички тези съединения помагат на организма в борбата му срещу свободните радикали и реактивните кислородни видове (ROS), които играят съществена роля в процеса на стареене и по време на различните болестни състояния.

Малините съдържат голямо количество минерали като калий, манган, мед, желязо и магнезий. Калият е важен компонент на клетките, спомага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане. Манганът се използва от организма като ко-фактор на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

Плодовете са богати на витамини от група B и на витамин К. Малините съдържат значително количество витамин B-6, ниацин, рибофлавин, както и фолиева киселина. Тези витамини са ко-фактори подпомагат метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините на тялото.