Прасковите – колко са полезни за нашето здраве (07.06.2012)

Статии
 

Прасковите

Още в далечния десети век китайците са знаели ползите от консумацията на праскови за човешкото здраве и затова като правило казват, че прасковите удължават човешкия живот.  В наши дни с развитието на науката вече е доказано, че тези плодове оказват благотворно влияние върху човешкия организъм.

Прасковите увеличават  човешкия живот - това вярване на китайците се основава на факта, че прасковите съдържат много витамини и минерали, но съдържанието на калий е причината китайците да митологизират чудодейната им сила.  Липсата на калий в тялото ни може да доведе до много сериозни проблеми като стрес, напрежение, слабост в тялото. Липсата на калий се отразява на кожата, паметта отслабва, но най-важните проблеми, които възникват при липсата на  калий са свързани с функционирането на сърцето. Ако приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане, това довежда до ограничаване на калия в организма и до сериозни здравословни проблеми. Калият в прасковите помагат за регулиране на кръвното налягане. Чрез тях се осигуряват 332 мг калий.

Прасковите съдържат голямо количество витамини - в една голяма праскова има 1.4 мг ниацин или 14% от дневната стойност на витамин В3. Ниацинът играе роля в енергийния метаболизъм на тялото.  Прасковите са с високо съдържание на витамин С - 11,6 мг или 19% от дневната доза. Витамин С е важен антиоксидант и хранителен елемент, който съдейства за подобряване на имунната ни система и за поддържане на здрави стави.

Прасковите са полезни за кожата ни, защото съдържат витамин С. - Витамин С се счита за важен витамин за кожата, а също така той е и анти-оксидант, които помагат при лекуването на рака на кожата, помага в борбата срещи белите кръвни клетки. Витамин С трябва да се приема редовно, ако искаме да имаме здрава кожа.

Прасковите могат да съдействат за лечението на много болести и най-вече за лекуването и профилактиката на раковите заболявания и проблемите, свързани с функционирането на сърцето. Прасковите съдържат ликопен и лутеин, които помагат за усилване на зрението.

Прасковите подобряват зрението - наличният  бета-каротин в прасковите -  изомер на каротина, който се съдържа в тъмно зелените и тъмножълтите зеленчуци и плодове,  в организма ни се преобразува във витамин А. Този бета-каротин помага за поддържане на функциите на организма, а и подобрява зрението ни и помага за преодоляване на аномалиитена окото.

Прасковите оказват благотворно влияние върху коремните разстройства. - Прасковите съдържат влакна, които са важни за функционирането на тялото и за стимулиране на отделителната система на организма. Прасковите помагат за премахване на отпадните вещества  от тялото и ни предпазва от развитие на рак на дебелото черво. Прочистването на червата чрез консумацията на праскови довежда до изхвърляне на вредните вещества от тялото. Допълнителна полза от това е намаляването на нивото на холестерола.

Прасковите понижават холестерола - те предоставят 2,6 грама фибри, или повече от 10% от дневната доза фибри за организма и 18 мг фитостероли. Фибрите и фитостеролите в прасковите са хранителни вещества на растителна основа, които намаляват нивата на холестерола.

Прасковите са с ниско съдържание на калории. - В наши дни затлъстяването увеличава риска от поява на хронични заболявания на сърцето, диабет и др. Консумацията на праскови може да спомогне за поддържане на здравословно тегло.  Една голяма праскова има само 68 калории. 89% от плода е вода, която успешно потиска глада и същевременно не предоставя на организма допълнителни калории. Ето защо прасковите са подходящи за закуска като заместител на калорична храна. Прасковите могат да помогнат за намаляване на общото количество калории, които приемаме ежедневно. Те могат успешно да заменят висококалоричните десерти.

Консумирането на праскови няма странични ефекти - Даровете на природата са много, а прасковите са един от тях. Плодовете са приятни на вкус, освежаващи и със сигурност оказват благотворно влияние върху човешкия организъм. Прасковите могат да се консумират от всички - без ограничение във възрастта и сложността на заболяването.