Какво трябва да знаем за дините? (14.07.2012)

Статии
 

Динята е не само освежаващият плод на лятото. Тя е особено полезна за поддържане на нашето тяло в необходимата кондиция. Без значение как е нарязана на парчета, динята съдържа някои от най-важните антиоксиданти в природата. Едно парче диня съдържа 86 калории, по-малко от 1 грам мазнини  и по-малко от 1% от дневната доза на натрий. Но в същото време динята ще ви осигури 22 грама въглехидрати, 2 грама протеин и 5% от дневната стойност на фибри, което е съществено за поддръжането на здравословна диета за изгаряне на мазнините и загуба на тегло.

Динята е от онези плодове, които могат да осигурят всички необходими витамини и минерали за поддържането на човешкия организъм в перфектна кондиция. В едно парче диня се съдържат  33 и 39% от дневната стойност на витамините А и С.  Освен натрий парчето диня осигурява 2% от дневната доза на всички минерали, необходими на нашето тяло.

Тя е отличен източник на витамин С и много добър източник на витамин А, особено чрез концентрацията на бета-каротин в нея. Красивите червени дини съдържат каротин, който се нарича ликопен. Този антиоксидант преминава през целия организъм и неутрализира свободните радикали. По този начин ликопенът в динята предотвратява окисляването на холестерола , и отлагането му по стените на кръвоносните съдове, като възпрепятства тяхното стареене. От тук консумацията на диня предотвратява настъпването на сърдечен удар или инсулт. Ликопенът, който придава на плода атрактивния червен цвят, намалява рисковете от рак на простатата. Динята е плодът с най-високата концентрация на ликопен на 100 грама плодово вещество, ето защо тя се препоръчва при спазване на диети с лечебна цел.

Динята е плод, богат на електролитите натрий и калий, които губим чрез потенето през летните горещини. Ето защо яденето на диня възстановява необходимата концентрация на телесните течности.

Плодът диня е богат на витамини от група В, необходими за производството на енергия. Диетолозите препоръчват динята като много добър източник на витамин В6, витамин В1 и магнезий. Поради високото си съдържание на вода около деветдесет  процента  сравнено със стойността на калориите, динята е сред най-ценните плодове за нашето здраве.

Динята има специален охлаждащ ефект заради  изключително високото съдържание на цитрулин - това е аминокиселина, която тялото ни използва, за да синтезира аминокиселината  аргинин, използвана в урейния цикъл за премахване на амоняка от тялото.

Антиоксидантите в плодовете помагат за намаляване на тежестта на астматичните пристъпи. Те намалява риска от рак на дебелото черво, опасността от сърдечни заболявания, пристъпите на ревматоиден артрит и риска от рак на простатата.

Динята е добър източник на тиамин, калий и магнезий, които защитават нашия организъм от редица болести. В плода няма мазнини и неговата консумация помага за производство на енергия . Този плод предпазва от дегенерация на макулата.

Диня и ползите от нея