Бадемите и нашето здраве (30.08.2012)

Статии
 

Бадемите и нашето здраве

Бадемът е богат източник на витамин Е, калций, фосфор, желязо и магнезий. Ядката съдържа цинк, селен, мед и ниацин. В сравнение с останалите ядки, бадемите са с най-много хранителни вещества.

Бадемите обикновено се консумират сурови, могат да се добавят в салати или като гарнитура в различни ястия. За предпочитане е бадемите да се консумират на директно на празен стомах, за да се гарантира усвояването на хранителните им вещества. Преди консумация е възможно ядките да се накиснат във вода за през нощта и да се ядат на сутринта. 

С какво бадемите допринасят за укрепване на нашето здраве?

Храна за мозъка - Бадемите са източник на много хранителни вещества, които помагат за развитието на мозъка. Те въздействат върху развитието на интелигентността на хората и затова са считани за важна храна за подрастващите. Широко се прилага практиката да се дават на децата по 2-3 бадема сутрин, предварително накиснати във вода, за да се свали лесно външната им обвивка, ако тя предизвиква алергични реакции.

Регулатор на холестерола - Редовната консумация на бадеми помага да се повиши нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) и да се намали нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL - „лошия" холестерол), като по този начин ефективно се контролират нивата на холестерола.

Подобряват сърдечната дейност - Бадемите съдържат моно-наситени мазнини, белтъчини и калий, които са полезни за сърцето. Витамин Е действа като антиоксидант и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Наличието на магнезий в бадемите помага за избягване на сърдечни пристъпи. Ядките помагат за намаляване на C-реактивния протеин, който причинява възпаление на артериите. Бадемите са източник и на фолиева киселина, поради което те помагат да се намали нивото на хомоцистеин, което води до натрупване на мастна плака в артериите.

Омекотяват кожата - Ползите от бадемите за кожата са добре известни. Масажът с бадемово масло се препоръчва за новородени бебета. Бадемовото мляко също се добавя в някои сапуни, като омекотява кожата и съдейства за подобряване на външния й вид.

Регулират кръвното налягане - Калият в бадемите помага да се регулира кръвното налягане. Ядките са с съдържание на натрий, което допълнително ограничава кръвното налягане.

Предотвратяват рак - Ядките подобряват движението на храната през дебелото черво и по този начин се предотвратяват появата на рак на дебелото черво.

Защита срещу диабет - Бадемите регулират покачването на захар и нивата на инсулин след хранене, ето защо са полезни за диабетици.

Намаляват вродените дефекти при новородени -  Заради съдържанието си на фолиева киселина бадемите се препоръчват на бременни жени, защото помагат за намаляване на честотата на вродените дефекти при новородени бебета.

Намаляват телесно тегло - Неподсладено бадемово мляко помага за намаляване на телесното тегло. Моно-наситените мазнини, съдържащи се в бадемите, утоляват апетита и съдействат за ограничаване на прекомерното хранене. Проучванията показват, че  нискокалоричната диета с бадеми  е добра за хора с наднормено тегло.

Предотвратяват запек - Ядките са богати на фибри и подобно на повечето други богати на фибри храни, бадемите също да помагат за предотвратяване на запека. Препоръчва се след консумация на бадеми да се пие достатъчно количество вода.

Увеличават енергията - Наличието на манган, мед и рибофлавин в бадемите съдейства за  производството на енергия в организма.

Човек би могъл да избегне риска от болестта на Алцхаймер, ако консумира редовно бадеми. Но подобно да всяка друга храна и бадемите имат своите противопоказания - те съдържат оксалати, повишеното количество оксалати може да предизвика кристализация. Ето защо хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката трябва, да избягват да ядат бадеми.