Защо ТИКВАТА е ИМПЕРАТОР в градината? (21.10.2012)

Статии
 

Тиквите - най-атрактивните плодове на есента, които с удоволствие използваме за декорация на домовете си, са доста полезни за нашето здраве. Тиквите са ниско калорични плодове. 100 грама тиквена плът осигуряват само 26 калории, като не съдържат наситени мазнини и холестерол. В замяна на това тиквите са богати на фибри, антиоксиданти, минерали, витамини. Те са сред  хранителните продукти, препоръчвани от диетолозите, когато е необходимо да се спазва диета за контролиране на холестерола  и намаляване на телесното тегло.

Не случайно китайците наричат тиквата Император на градината. Тя е онзи плод, който неизменно присъства на есенната трапеза и от който могат да се приготвят най-разнообразни ястия - от супите до десерта. Тиквите овен, че са вкусни, са полезни за нашето здраве. Те са с:

Високо съдържание на каротеноиди - ярко оранжевият цвят на тиквената вътрешност се дължи на високото съдържание на каротеноиди в нея. Тези хранителни вещества предотвратяват появата на свободните радикали в организма, което съдейства за забавяне на процесите на стареене и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тиквата е с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, които защитават очите от свободните радикали и предотвратяват образуването на катаракта както и дегенерация на очните тъкани.

Бета каротинът, в който се съдържа в тиквените семки и тиквата,  е антиоксидант, който има  противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на тиква може да защити организма срещу ставни възпаления и артрит.

Протеини - Тиквените семки са богат източник на протеини. 30 грама тиквено семе съдържа около 7 грама протеини. Маслото в семките е с високо съдържание на фитостероли или на мастни киселини на растителна основа, като химичният им състав е същият като на холестерола. Фитостеролите могат да заменят холестерола в организма и помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Те намаляват риска от рак на простатата, като свиват простатната жлеза и стимулират секрецията на химични вещества, които предпазват  превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ). Знае се, че високите нива на ДХТ довеждат до уголемяване на простатата жлези.

Есенциални мастни киселини - Тиквените семки са богат източник на есенциални  мастни киселини, които осигуряват защита на организма срещу сериозни заболявания като високо кръвно налягане, артрит и рак. Те спомагат за поддържане на здрава кожата и подобряване на дейността на мозъка .

Витамин А - Тиквата е богат източник на витамин А. Редовната консумация на тиква (семена и плът) подобрява здравето на очите и стимулира имунната система на организма. Изследвания показват, че естествените храни, богати на витамин А , помагат на  тялото да се предпази от рак на белия дроб и на устната кухина

Витамин C - Витамин С в тиквите помага при борбата със свободните радикали, подобрява имунната система на организма и стимулира производството на колаген. Високото съдържание на витамин С в тиквите защитава срещу различни форми на рак.

Високото количество на витамин A, C и E в тиквите в комбинация с цинка е чудесно средство за осигуряване на здрава и нежна кожа. Ако консумирате по чаша тиквени семки на ден, това ще предотврати появата на бръчки, а кожата ни ще бъде хидратирана и подхранена.

Плодът е добър източник на витамин B-сложна група от витамини като фолати, ниацин, витамин B-6 (пиридоксин), тиамин и пантотенова киселина.

Магнезий - И вътрешната месеста част, както и тиквеното семе  са богати на магнезий, който е важен минерал, необходим за протичането на различни биологични функции в организма. Магнезият поддържа костите и зъбите.

Калий и цинк - Тиквата е плод, който е зареден с калий и цинк. Проучванията показват, че консумирането на богати на калий плодове може да предотврати появата на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Цинкът е важен, тъй като осигурява нужната плътност на костната ни система и е успешен в борбата за ограничаване на остеопорозата. Освен това цинкът стимулира имунната система на организма и спомага за репродуктивното ни здраве.

Фибри - Тиквеното месо е с ниско съдържание на калории и богато на фибри. Тиквата е изключително ефективна за лечение на стомашно-чревни заболявания като запек, лошо храносмилане и т.н. Високото съдържание на фибри също помага при понижаване на LDL (лошия) холестерол в кръвта, както и за регулиране на нивата на кръвната захар.

Тиквите са естествени диуретици. Те помагат за промиване на токсините в тялото, освежавайки нашия организъм.

Тиквените семки са сигурно средство срещу образуване на камъни в бъбреците - консумирането от 5 до 10 грама тиквени семки всеки ден стимулира бъбреците и предотвратява образуването на камъни от калциев оксалат.

Заради всичките тези предимства при консумирането на тикви, този есенен плод се нарежда между супер храните, които предпазват нашия организъм от вредното влияние на околната среда. Ето защо е препоръчително през есента да преминем на тиквена диета.