Авокадото – уникалната храна (10.02.2013)

Статии
 

Авокадо

Авокадото е плодът на вечнозеленото дърво Persea Americana. В зависимост от сорта отделният плод се различава по тегло. Авокадото е популярно във вегетарианската кухня като заместител на месото в сандвичи и салати поради високото си съдържание на мазнини. Отделно от това то се счита за една от най-здравословните храни на планетата, тъй като в него се съдържат над 25 основни хранителни вещества, включително витамин А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий . Авокадото съдържа също фибри, белтъчини и няколко полезни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, който ни предпазват от различни заболявания и болести.

Добавен в салатата, плодът подобрява вкусът й. Една чаша прясно авокадо (150 грама), добавени към салата от маруля, спанак и моркови увеличава усвояването на каротеноидите от салатата до 200-400%. Изследванията показват, че най-голямата концентрация на каротеноиди в авокадото се намира точно под кожата на плода - в най-зелената му част. Съгласно тези изследвания каротеноидете в авокадото (бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, неохром, неоксантин, бета-криптоксантин и зеаксантин ) са  ключов фактор за противовъзпалителните свойства на плода и предпазват от свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катарактата.

За авокадото се знае още, че богато на мазнини (около 85% от калориите в него идват от мазнини), които са особено полезни за здравето. Те са фитостероли (бета-ситостерол, кампестерол, и стигмастерол) и са важни поддръжници на противовъзпалителната ни система. Над половината от общото количество мазнини в авокадото се състои от олеиновата киселина,  която подпомага храносмилателната ни система.  Мононенаситените мастни киселини помагат  за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, а разтворимите фибри регулират нивата на кръвната захар. Ето защо подобно на други растителни храни с високо съдържание на мазнини като орехите и лененото семе, авокадото  може да ни предостави уникални ползи за здравето ни заради необичайния си състав.

Една чаша от авокадо осигурява около 23% от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина, поради тази причина плодът е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти и се препоръчва да се консумира от бременни жени. Високите нива на фолиева киселина в авокадото могат да предпазват от инсулт. Едно проучване показва, че хората, които са подложени на диета, богата на фолиева киселина, са с по-нисък риск от инсулт.

Способността на авокадото да помогне за предотвратяване на нежеланото възпаление е абсолютно неоспорима.  Противовъзпалителните хранителни вещества в плода могат да се представят в следните пет основни категории:

- Фитостероли, в това число бета-ситостерол, стигмастерол и кампестерол;

- Каротеноидни антиоксиданти, включително лутеин, неоксантин, неохром, бета-криптоксантин, зеаксантин, бета-каротин и алфа-каротин;

- Други (каротиноидни) антиоксиданти, включително флавоноиди и епигалокатехин, витамини С и Е, както и на минералите манган, селен и цинк

- Омега-3 мастни киселини, под формата на алфа-линоленова киселина (около 160 милиграма в чаша с нарязани на резенчета авокадо);

- Полихидроксилатни мастни алкохоли (PSA).

Всички категории противовъзпалителни хранителни вещества, изброени по-горе, се включват в способността на авокадо да помогне за предотвратяване на остеоартрит и ревматоиден артрит.

Авокадото е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. От изследователска гледна точка то съдейства за подобряване на метаболитните аспекти на здравето на сърцето, включително понижава нивата на възпалителните рискови фактори и нивата на окислителните рискови фактори. Авокадото понижава нивата на мазнините в кръвта (включително нивото на общия холестерол). Всеизвестно е, че сърдечното състояние се подобрява чрез прием на олеинова киселина (основната мастна киселина в авокадо) и чрез прием на омега-3 мастни киселини (в авокадо те се намират под формата на алфа-линоленови киселини в размер на 160 милиграма в чаша плод). А значителните количества на витамин B6, витамин Е и фолиева киселина в плода осигуряват друг канал на сърдечна подкрепа. Калият в плода регулира кръвното налягане.

Авокадото е плод със сравнително ниско съдържание на въглехидрати - около 19% от калориите са от въглехидрати. Плодът е с ниско съдържание на захар  - по-малко от 2 грама захар в една чаша. В същото време чаша авокадо предоставя около 7-8 грама фибри, които са важен хранителен източник.  В рамките на сравнително малкото си съдържание на въглехидрати авокадо се слави с едни от най-необичайните въглехидратни компоненти - 60% от въглехидратите са под формата на 7-въглеродни захари (mannoheptulose, sedoheptulose и свързаните с тях захарни алкохоли като perseitol).

Способността на авокадото да предотвратява появата на рак в устата, по кожата и на простатата е изследвана в лаборатория върху раковите клетки. Противораковите свойства на плода са свързани с необичайната комбинация от противовъзпалителни и антиоксидантни хранителни вещества. А олеиновата киселина в авокадото е ефективна превенция на рака на гърдата.

Авокадото съдържа глутатион, който е мощен антиоксидант, помагащ ни в борбата със свободните радикали в организма. Глутатионът стимулира имунната ни система и забавя процесите на стареене, като подпомага укрепването на нервната система.

И най-накрая  авокадото е доста калоричен плод - в 100 грама се съдържат 200 калории, докато при останалите плодове в 100 грама плод има приблизително 60-80 калории. Поради тази си особеност редовната консумация на авокадо е най-добрата диета за хора, които искат да наддават на тегло. Авокадото е здравословен източник на калории, за разлика от много други храни, които могат да съдържат излишни наситени мазнини и захари.