Боровинките намаляват мастните мазнини около талията и корема (10.06.2011)

Статии
 

Боровинките намаляват мастните мазнини

Боровинките не са само вкусни плодове, но са ценен източник на витамин С и други хранителни вещества. Проучванията показват, че тези плодове оказват благотворно влияние върху здравословното състояние на човека заради съдържането си на полифеноли. Една чаша боровинки съдържа около 14 мг витамин С - почти 25% от дневните нужди ни нужди. Този витамин е необходим за поддържане на имунната ни системата, за поддържане в добро състояние нашите капиляри и венци, както и за образуването на колаген и усвояването на желязото. Боровинките също са отличен източник на манган и минерали, необходими за костното развитие на организма. Те оказват благоприятно влияние върху  преобразуването на белтъчините, мазнините и въглехидратите в енергия.

Боровинките като антиоксиданти

Витамин С в боровинките е мощен антиоксидант, но освен него тези плодове съдържат и други антиоксиданти като полифеноли. Последните неутрализират свободните радикали и вредните вещества, като водят до предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и болест на Алцхаймер. Според изследвания боровинките е добре да  бъдат прибавени към хранителния режим на хора със наднормено тегло, и хора, които имат метаболитен синдром.

Доказано е, че боровинките възпрепятстват развитието на бактериите по стените на пикочния мехур и по този начин предотвратяват инфекции по пикочните пътища. Плодовете са богати на фибри, поради което яденето на целия плод спомага за поддържане на нормална храносмилателна функция. В допълнение към всичко, казано до тук, боровинките помагат за намаляване на кръвната захар при пациенти с диабет.

Важно е да се запомни, че включването на боровинките в храната може да доведе до намаляване на мастна тъкан в областта на корема. Диета с боровинки би спомогнала за загуба на мастна маса и намаляване на наднорменото тегло. Последните проучвания показват, че плодът понижава холестерола и подобрява контрола на глюкозата в организма.