Круша (Pyrus)

семейство: Семкови
Круша
Круша
Крушово дърво
Круша
Сок от круша
Круша
Круша
Крушово дърво
Круша
Сок от круша

Много често крушата се нарича малката сестра на ябълката. Крушата като плод е била известна още от дълбока древност, свидетелство за познаването на крушите от древните гърци можем да прочетем в Одисеята. Римляните също са отглеждали круши, но не са ги консумирали сурови , древна римска рецепта препоръчва да бъдат задушавани с мед. Крушите са били отглеждани в Китай в продължение на около 3000 години.

Крушата е доста популярен плод. Вкусът й и нейният външен вид зависят до голяма степен сорта. Зимни круши са меки, сладки и сочни, когато узреят, докато азиатските круши са хрупкави и сочни като ябълки. Счита се, че от всички плодове сочните круши най-добре утоляват жаждата.

Крушата се смята за трудно смилаема, но това е вярна само за месестите диви сортове круши. Културните сортове да напълно поносими и за хората със смущения в храносмилането.

Когато избирате круши на пазара, търсете плодове, които са твърди, но не прекалено твърди. Крушите трябва да имат гладка кожа, която е без наранявания и плесени.

Крушовите сортове, отглеждани в Европа, са над 5000. В България се отглеждат повече от 200.  Според сезона и зреене на плодовете сортовете се делят на три групи:

  • Летни - крушите зреят до средата на юли
  • Есенни - крушите зреят до началото на септември
  • Зимни - Крушите зреят през септември- октомври.

Подробна информация за грижите около отглеждането на крушовото дърво и неговото сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Крушата е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Добър източник е на фибри, което помага на организма да намали  холестерола.

Крушите от някои сортове, близки до дивите, приети като пюре или сок на празен стомах, се използват против диария, но при здрав човек може да причинят упорит запек (особено ако са печени). Това свойство се дължи на по-голямото количество танинови вещества, съдържащи се не само в кошницата, но и в месестата част на крушите от някои сортове. Крушата може да има и разхлабващо действие, ако е от сладък сорт и е започнала да омеква. Пикочогонното действие на крушата е полезно при пясък и камъни в бъбреците, особено когато са образувани от соли на оксаловата киселина (оксалати). Крушите допринасят за избистряне на урината.

Суровите круши, приети в голямо количество, причиняват подуване на корема.

Статии за Круша Виж всички

Коментари Напиши нов коментар