Къпина (Rubus)

семейство: Ягодоплодни
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина
Къпина

Къпиновите плодове са сложни - образувани са от множество отделни костилкови плодчета, всяко от които е покрито с плодово месо. Формата на плодовете е заоблена, удължено цилиндрична. Плодовете са оцветени от винено червено до черно при пълно узряване. В зависимост от метеорологичните условия и биологичните особености на сортовете къпини плодовете им узряват от втората половина на юни до средата на септември.  

Известни са три типа сортове по отношение на растежните им особености - стелещи, полустелещи и изправено растящи. У нас най-широко са разпространени сортовете от първите две групи. И при трите групи се развиват доста дълги и силно разклонени леторасти, особено при стелещите се форми. Това налага резитба за ограничаване размерите, както на основните стъбла, така и на разклоненията по тях.

Изправено растящите сортове се формират храстовидно. При тях през есента, след премахване на плододавалите, едногодишните леторасти се прореждат, като се оставят около 4-6 броя на храст. Рано напролет, след разпукване на пъпките, оставените издънки се съкращават на височина около 1,70 - 1,80 м. Страничните разклонения, разположени в основната 50-сантиметрова част на издънката се премахват, а останалите се съкращават на дължина около 40-50 см.

Повече информация може да намерите на сайта gradinata.bg.

Поради високото калиево и ниското натриево съдържание къпиновият плод е добро отводняващо, хранително и лечебно средство.  Заслужава внимание високото съдържание на магнезий . В това отношение къпините далеч надминават  всички останали овощни видове и се използват много ефикасно като разхлабващо, потогонно и диоретично средство. Магнезият има и антисклеротично действие.

Плодът къпина има кръвоспиращо, противовъзпалително действие, регулира обмяната на веществата и намалява захарта в организма. В нашата народна ме­дицина листата и корените се използват при диария, гастрит, захарна болест, кожни обриви, разширени вени.

Статии за Къпина Виж всички

Коментари Напиши нов коментар