Пъпеш (Cucumis melo)

семейство: Тиквови
Пъпеш
Растението пъпеш
Цъфнал пъпеш
Пъпешови резени
Парчета пъпеш
Пъпеш
Растението пъпеш
Цъфнал пъпеш
Пъпешови резени
Парчета пъпеш

Пъпешите произхождат от Африка и Югозападна Азия. Появяват се в Европа към края на Римската империя. Древните египтяни и римляни са се радвали на този вкусен и сладък плод. Пъпешовите семена са транспортирани до Америка от Колумб и са били отглеждани от испанските изследователи в Калифорния.

Пъпешите принадлежат към едно семейство с тиквата и краставицата. Плодовете имат подобна структура: дебела плодова плът и семена в средната част на тялото. Плодовото месо е оранжево и е богато на бета каротин. Пъпешите са добър източник на витамин С и калий. Те имат високо съдържание на вода и сравнително ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол.

Пъпешът има многобройни сортове. „Медена роса" е сред най-известните. Освен този сорт познати са:
Касаба,
Персийски,
Креншоу и други.

Пъпешите „Медена роса" са сред най-популярните. Плодът узрява в края на лятото и началото на есента. Кората е светло зелена, а плодното месо е бяло, сочно и сладко.

Витамин С в пъпешите генерира колаген, който е необходимо за развитие на кожата и за нейното  възстановяване. Този витамин предпазва клетките от вторичните продукти на метаболизма, наречени свободни радикали, които увреждат ДНК-то и клетъчната структура и могат да доведат до развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Калият  в 100 грама пъпеш е 388 мг  или 11% от дневната стойност. Този минерал балансира течностите в  организма и нивата  на електролитите. Той е компонент на всяка клетка, тъкан и орган в тялото.

Фолиевата киселина, намираща се в 100 грама пъпеш, е 32 микрограма или 8 %  от дневната доза. Фолиевата киселина е витамин В, който предпазва мозъка и гръбнака на неродените бебета. Ето защо консумирането на достатъчно количество фолиева киселина е важно за бременните жени.

Пъпешите са нискокалорични плодове и са идеални за провеждане на диета. 100 грама пъпеш съдържат само 61 калории и 1,4 грама фибри. Пъпешът съдържа 90% вода и неговата консумация спомага за промиване на токсините в тялото.

Статии за Пъпеш Виж всички

Коментари Напиши нов коментар