Антиоксидантите в плодовете (30.10.2011)

Статии
 

Отделно от основните храни като протеини, въглехидрати и мазнини ние консумираме и  безценни хранителни вещества, известни като фитонутриенти или химични вещества, получени чрез растенията. Въпреки че тяхната калоричност е незначителна, включването им в ежедневното ни хранене е наложително, тъй като те съществено подобряват здравословното ни състояние и съдействат за профилактиката на различни заболявания.

Промените в начина на живот и промените в хранителните навици са довели в наше време до по-висока степен на заболеваемост от коронарна болест на сърцето, диабет, инсулт, ракови заболявания и др. Научните изследвания и експерименталните проучвания повишава лечебните свойства на хранителните продукти, като билки, подправки, зеленчуци и плодове.

Антиоксидантите в плодовете

Изследвания са установили, че някои химични вещества и препарати имат анти-мутагенни, свободни радикали, които подобряват здравословното състояние на човека и предпазват от заболявания. Тези химични вещества - т. н. фитонутриенти присъстват изобилно в света на растенията. Те са:

- Анти-оксиданти,

- Несмилаеми въглехидрати като танини, пектин, целулоза, клей и др.

- Естествени киселини

- Ензими и лецитин.

Съвременните проучвания потвърждават, че раковите заболявания се дължат на серия от мутационния събития, настъпили на клетъчно ниво, предизвикани от свободните радикали на кислорода и реактивни кислородни видове (ROS). Тези свободни радикали имат способността да увредят ДНК на клетката, клетъчната мембрана и клетъчните структури. Антиоксидантите, които се съдържат в растенията намаляват или ограничават размера на нанесените щети . Ето примери за различни антиоксиданти, намиращи се в плодовете и зеленчуците:

Каротини в мангото, морковите, спанака, ригана,

Ликопен в доматите, грейпфрута, дините,

Антоциани в аронията, броколито, зелето и др.,

Антиоксидантни витамини като витамин А, Е и C в голям брой от билки, зеленчуци и плодове.

Несмилаемите въглехидрати, природни киселини и ензими като диетичните фибри, пектина, дъбилните вещества, алкалоидите като кофеин и небелтъчните аминокиселини  увеличават обема на храната и предпазват от появата на запек. Те се свързват с токсините в храната и помага за защитата на слузната мембрана на дебелото черво от рак. В допълнение диетичните фибри се свързват с жлъчните соли и намаляват усвояването им, като по този начин помагат за по-ниските серумни нива на холестерола LDL.

В заключение  фитонутриентите предоставят важна връзка между здравето и храненето. Един добре балансиран хранителен режим, богат на фитонутриенти като пресни плодове, билки и зеленчуци, може да спомогне за намаляване на свободните радикали и да подобри здравословното ни състояние.