Принципи при комбиниране на храните (30.11.2011)

Статии
 

Принципи при комбиниране на храните

Принципи при комбиниране на храните

Задължително е да се приема един вид протеини по време на дадено хранене. Това означава, че не бива да се комбинират два вида протеини.Всяко от следните храни, съдържащи протеини, трябва да бъде прието като самостоятелно ядене: говеждо месо, птици, риба, морски дарове. Не смесвайте скариди и миди или пържола и омар по време на едно и също ядене. При комбинирането на различни протеини може да се наруши храносмилателния режим и организмът да се натовари с допълнителни токсини.

Яйцата са изключение от правилото за некомбиниране на протеините: яйцата се считат за неутрални и могат да се добавят към посочените по-горе протеини. Особено добре се комбинират с млечни продукти. Те добавят протеини към бобените ястия. Яйцата могат да се комбинират с кълнове в омлети

Бобовите храни се считат за скорбяла/протеини и се съчетават добре с млечни продукти и зеленчуци, но не и с месо, риба или пиле.

Протеините като риба, птици и говеждо месо не се съчетават добре с богати на глутен зърнени храни (например пшеница, ръж, овес и ечемик). Пример за това е бургерите. Протеините се съчетават добре с други въглехидрати като печени картофи, сладки картофи, царевица или грах, ако в яденето е включена зелена салата.

Зеленчуците и плодовете не бива да се консумират заедно.

Млякото и месото (напр. една чаша мляко и една пържола) не трябва да се консумират заедно. Млечните мазнини, обаче, като масло и сметана се разглеждат като мазнини и се съчетават с други протеинови храни.

Лененото масло заради уникалната си метаболитни качества се комбинира добре с млечни продукти, въглехидрати и зеленчуци.

Вода не трябва да се приема с храната, преди тя да е погълната. Водата е необходима за много метаболитни процеси включително и за храносмилането, но тя отслабва дейността на слюнката, когато голямо количество вода се поглъща, за да подпомогне процеса на преглъщането. Много горещата или студена вода потиска стомашните сокове и стресира процеса на храносмилане.