Консумирането на бели плодове и зеленчуци може да намали риска от инсулт (04.12.2011)

Статии
 

Холандски изследователи открили, че при консумиране на плодове и зеленчуци, чиято месеста част е бяла,  се намалява риска от инсулт в сравнение с консумирането на останалите видове плодове и зеленчуци. Приемът на 25 грама бели плодове и зеленчуци на ден довежда до 9% намаление на риска от инсулт. Според изследването, публикувано в ноемврийския брой на списание „Инсулт" от 2011, ябълките и крушите са най-често  консумираните бели плодове.

Автор на изследването е Линда Уде Грейп от универститета във Вагенинген, Холандия, която споделя, че рискът от инсулт е 52% по-нисък за хора, които консумират голямо количество бели плодове и зеленчуци, в сравнение с хората с нисък прием. Авторката споделя, че нейното твърдение не означава, че хората трябва да спрат да консумират останалите (не-бели) плодове и зеленчуци. Другите плодови и зеленчукови групи могат да предпазват от други  хронични заболявания. Тя посочва, че съгласно съвременните изследвания  по-високата консумация на плодове и зеленчуци намалява  риска от инсулт.  Изследванията й се базират на данни, събрани от Националния институт по обществено здраве и околната среда на Холандия.  За целта са изследвани над 20 000 души на възраст между 20 и 65 години в продължение на 10 години.

По време на изследването е установено, че единствената група, при която се наблюдава значително намаляване на риска от инсулт, е групата, която е консумирала повече бели плодове и зеленчуци. Авторката твърди, че консумацията на диетични фибри и флавоноиди играе роля при ограничаване на риска от инсулт. Мнението на повечето изследователи е, че не просто белите плодове и зеленчуци, но изобщо консумирането на плодове и зеленчуци значително подобрява здравословното състояние на  хората и предпазва от развитие на много заболявания.

Консумиране на бели плодове и зеленчуци