Ползите от сливите (19.02.2012)

Статии
 

Ползите от сливите

Изследвания върху здравословния начин на хранене изтъкват следните шест най-важни ползи от консумацията на пресни сливи:

1.    На първо място сливите съдържат фелурична киселина, която намалява риска от рак на дебелото черво

2.    На второ място сливите съдържат дифенилизационни вещества, които се използват като слабително средство и преодоляват хроничния запек.

3.    В допълнение към казаното по-горе сливите съдържат хидроксицинамит - вид антиоксидант, който намалява нивата на холестерола и предпазва организма от сърдечен удар.

4.    Последните проучвания установиха, че консумацията на сливи помага за преодоляване на рака на гърдата и рака на дебелото черво, заради съдържанието в сливите на уникалните фитонутриенти или противоракови агенти неохлорогенична и хлорогенична киселини - веществата, които могат да убиват раковите клетки.

5.    В допълнение на по-горните ползи сливите съдържат витамин С, което спомага за предотвратяването на настинки и грип, неутрализира свободните радикали, предотвратява заболявания като артрит и астма.

6.    Последното предимство на сливите е, че те съдържат борон - минерал, който помага за усвояването на калция в организма. Ако консумирате 10-12 сушени сливи на ден, ще намали риска от остеопороза.

Добре е да се замислим над ползите от сливите - те определено са един от пътищата ни към здравословен начин на хранене.