Какво трябва да знаем за ягодите (04.03.2012)

Статии
 

Тези плодове са с изкусителен външен вид и страхотен вкус. Добре е да пристават на вашата трапеза, защото са особено полезни за здравето. Пресни или консервирани - ягодите, както повечето плодове,  са богати на антиоксиданти.

Какво трябва да знаем за ягодите?

Ягодите подобряват здравето на очите: Основните причини за почти всички проблеми с очите са предизвикани от свободните радикали и от недостига на някои хранителни вещества. С увеличаване на възрастта се увеличава и липсата на защитни хранителни вещества, което дава възможност на вредните оксиданти и свободни радикали да нанесат тежки поражения на очите ни -  изсъхване на очите, дегенерация на оптичните нерви, макулна дегенерация, зрителни дефекти, а в допълнение очите ни стават податливи на инфекции. Антиоксидантите като витамин С, флавоноиди, фенолни фитохимикали, присъстващи в ягодите, помагат до голяма степен да се избегне тази ситуация. Ягодите са плодове, съдържащи калий и по този начин спомагат за поддържане на правилното очно налягане. Антиоксидантните свойства на ягодите помагат за предотвратяване на катарактата - помътняване на очната леща, което може да доведе до слепота в напреднала възраст. Очите ни се нуждаят от витамин С, за бъдат защитени от въздействието на свободните радикали и от слънчевите UV лъчи. Този витамин играе важна роля в укрепването на роговицата и на ретината.

Ягодите повлияват благоприятно заболявания като артрит и подагра: Ягодите с антиоксидантите, съдържащи се в тях, могат ефективно да повлияят върху преодоляването на дегенерацията на мускулите и тъканите и за подобряване на мобилността на ставите, като тяхната консумация пречи за натрупване на токсични вещества и киселини (като пикочна киселина) в организма и на свободни радикали в нашето тялото. Една индийска поговорка гласи, че една порция плодове всеки ден премахва сковаността на ставите и тази поговорка е особено валидна за ягодите.

Ягодите помагат в борбата с рака: Ягодите със високото си съдържание на витамин С, фолиева киселина и антицианин, кверцетин, елагова киселина (това са само няколко от многото флавоноиди в ягодите) формират един чудесен екип от вещества, които активно се борят с раковите и туморните образования.  Доказаное, че елогавата киселина има антиканцерогенни свойства и потиска растежа на раковите клетки. Дневният прием на ягоди значително намалява нарастването на раковите клетки.

Ягодите помагат за подобряване на мозъчната функция: Всеизвестен е фактът, че при старите хора се наблюдава склонност към загуба на памет и намаляване на контрола върху дейността на крайниците. Всичко това  е в резултат на стареенето на мозъка и на нервната система. Всъщност свободните радикали в нашия организъм са отговорни за стареенето и оказват неблагоприятен ефект върху тези системи. Заради съдържанието си на витамин С и фитохимикалите в себе си плодовете неутрализират ефекта на оксидантите и съдействат за нашето подмладяване. Освен това плодовете са богати на йод, което е много полезно за правилното функциониране на мозъка и нервната ни система.

Ягодите регулират кръвното налягане: Плодовете съдържат достатъчни количества калий и магнезий, които са много ефективни при понижаване на високото кръвно налягане.

Ягодите помагат при сърдечно-съдови заболявания: Високото съдържание на фибри, фолиева киселина, липсата на мазнини, високото съдържание на антиоксиданти като витамин С и флавоноиди формират идеалият пакет, гарантиращ здравословно функциониране на сърдечната система и съдействат за ефективното намаляване на холестерола. Наличието на витамин B в ягодите също укрепва сърдечния мускул и подобрява функционирането на сърцето.

Ягодите се борят с лошия холестерол - Елаговата киселина и флавоноидите  в ягодите осигуряват  необходимото антиоксидантно действие, което включва  противодействие на ефекта на липопротеините с ниска плътност или противодествие на LDL-лошия холестерол в кръвта (причиняващ натрупване на плака в артериите). Ягодите имат противовъзпалително действие, което е добро за сърцето.

Ягодите повишават имунитета ни - плодовете са отличен източник на витамин С, който активно поддържа имунната защита на организма ни. Една порция ягоди съдържа 51,5 мг витамин С , което е половината от препоръчителната дневна доза.

Ягоди съдействат за пренаталното здраве - фолиевата киселина и витамин B в ягодите се -препоръчват на бременни жени. Фолиевата киселина е необходима през ранните етапи на бременността, за да помогне в развитието на мозъка на бебето, за оформянето на черепа и за развитието на гръбначния мозък. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на някои вродени дефекти.

Ягодите съдържат фибри,  които са необходими за здравословното ни храносмилане. Проблемите, които възникнат при липсата на фибри, включват запек и възпаление на червата. Наличието на фибри в плодовете може да помогне в борбата с диабета тип 2.

Ягодите намаляват бръчките ни: Витамин С в ягодите е от жизненоважно значение за производството на колаген, който от своя страна помага за подобряване на еластичността и устойчивостта на кожата ни. С възрастта ние губим колаген, а консумирането на храни, богати на витамин С, помага да сме по-здрави и да изглеждаме по-млади. Според последни изследвания елаговата киселина видимо предотвратява унищожаването на колагена и  намалява възпаленията, които са основни фактори за образуването на бръчки заедно с продължителното излагане на кожата на вредното влияние на UV-B лъчи.

Ягодите регулират теглото ни - поддържането на здравословно тегло е една от най-добрите защити срещу диабет тип 2 и срещу сърдечни заболявания. Плодовете са с ниско съдържание на калории (около 28 ккал на порция), те не съдържат мазнини и са с ниско съдържание на натрий и захари. Ето защо закуската с ягоди освен елегантна е доста здравословна и значително ще повлияе за нормализиране на теглото ви.

Ягоди