Как да се преборим с целулита? (06.05.2012)

Статии
 

Целулитът е сериозен проблем. Това, което веднага прави впечатление на страдащи от целулит е, че кожата им не е гладка, а има грапава повърхност под формата на грозни бучки. Наличието на целулит сериозно може да повлияе на активния социален живот на хората. Определени дрехи вече не са предпочитани и човек започва да се съобразява с физическите си дадености при появява на обществено място. Ето защо знанието за целулита могат да ни бъдат полезни за преодоляване на проблема.

Целулитът се появява поради прекомерното натрупване на мазнини и вода в тялото. Появата му може да бъде свързана с натрупване на токсини. Когато тялото ни не е в състояние правилно да изхвърли токсините, се появяват тези мастни депа.

Широко е разпространено схващането, че целулитът е видим само при дебелите жени. Това е грешно твърдение, тъй като има и много слаби жени, които също страдат от целулит. Добрата новина е, че целулитът като заболяване може да бъде преодолян.

Един от най-ефективните методи, за да се отървете от целулита, са редовните физически упражнения. Физическата активност засилва  циркулацията на течности в тялото и ни помага да се чувстваме здрави и в добра форма. Въпреки че целулитът не може да изчезне изцяло, то със сигурност неговата видима част ще намалее в значителна степен.

Друг мит по отношение на целулита е свързан с дехидратацията. Вярва се, че ако тялото се дехидратира, това би намалило депата от мазнини и вода в тялото. Но в дехидратираното тяло нивото на токсините се увеличава и това естествено благоприятства появата на целулит. Така че, изводът се налага от само себе си - пийте вода, за да хидратирате кожат си и да поддържате здравословен начин на живот.

Остава само един въпрос за разрешаване - каква диета трябва да спазваме, за да подпомогнем борбата на нашия организъм с токсините в тялото и да ограничим целулита. Отговорът е съвсем естествен - плодовете. Плодовете и зеленчуците са отлична храна за прочистване на тялото и премахване на натрупаните токсини. Пресните плодове и зеленчуци съдържат множество фибри, фитохимикали и минерали, които помагат на тялото да се освободи от замърсителите. Плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти, които ограничават въздействието на свободните радикали.

Плодовете и зеленчуците, които са най-ефикасни в борбата с токсините в нашето тяло и в борбата с целулита, са:

    боровинки и къпини
    череши
    манго
    портокали
    ягоди и малини
    червени боровинки
    грейпфрути
    ябълки
    спанак
    домати
    копър
    чушки
    моркови.

Други храни, които също съдействат за преодоляване на проблемите с целулита са храни с високо съдържание на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, а именно: риба и ядки. Пиенето на много вода значително ще помогне прочистването на организма и премахването на токсините.

Целулит