Ползата от черешите (28.05.2012)

Статии
 

Ползата от черешите

Всеки знае колко вкусни са черешите, но не всеки знае какви са конкретните ползи за нашето здраве, когато ги консумираме. Черешите могат да облекчат главоболието, да помогнат за избягване на преждевременното стареене. В настоящата статия са представени шест причини да предпочитаме черешите на нашата трапеза.

Черешите помагат при борбата с рака

Черешите както много други плодове са богат източник на антиоксиданти. Те помагат да се предотвратят щетите, които свободните радикали нанасят на клетките на организма. Queritrin е флавоноид, който се съдържа в черешите и е един от най-мощните противоракови агенти. Редовната консумация на черешите позволява на този флавоноид да се бори с раковите клетки в организма.

Черешите също съдържат елагова киселина, известна като анти-канцерогенно/анти-мутагенно съединение. Някои изследователи казват, че елагова киселина може да бъде най-ефективният начин за предотвратяване на рак.
Другото съединение, открито в черешите е перилов алкохол (POH), който е изключително мощен антиоксидант и намалява в значителна степен появата на всички видове рак. Изследователите са открили, че POH спира растежа на раковите клетки, като ги лишава от протеини, които способстват за развитието им.

Черешите помагат за облекчаване на артритните болки и на пристъпите на подагра

Черешите съдържат две мощни съединения, антоцианини и биофлавоноиди. И двете  съединения забавят ензимите Cyclo-oxyygenase-1 и - 2, което помага за облекчаване и предотвратяване на артрита и пристъпите на подагра.

Черешите премахват стреса и предотвратяват преждевременното стареене

Черешите са богати на две важни флавоноиди, isoqueritrin и queritrin, които действат като антиоксиданти и съдействат премахване на стреса и забавят процесите на стареене.

Черешите са ефективни при мигрена

Черешите помагат за намаляване на възпаленията в организма, антоцианинът и биофлавоноидите в тях премахват мигренозното главоболие. Тези съединения имат подобна дейност като аспирина и ибупрофена.

Черешите подобряват циркадните ритми на организма

Антиоксидантът мелатонин, който се съдържа в черешите, значително подобрява циркадните ритми на тялото. Тъй като мелатонинът се намира в малки количества в организма, лекото му увеличение може да доведе до големи резултати.

Черешите съдействат за добрия сън

Мелатонинът, за който стана на въпрос по-горе, подобрява добрия сън. Тялото много бързо го абсорбира, а повишаването на нивото му в кръвта подобрява начина, по който хората спят.

Остава само един въпрос - как да се възползваме от всички ползи, които предоставят черешите. Една шепа пресни череши е предпочитан десерт през лятото, но ако искате чрез консумирането на череши да повлияете на здравословното си състояние, тогава трябва да започнете с концентриран сок от череши. Комбинацията между концентрат от боровинки, концентрат от нар и концентрат от череши е супер-питателна, изцяло натурална много вкусна. Тази комбинация може да бъде ежедневно допълнение към вашата здравословна диета и да съдейства за предотвратяване на преждевременното стареене.