Защо кайсиите са полезни? (30.05.2012)

Статии
 

Защо кайсиите са полезни?

Кайсиите са от плодовете, които значително съдействат за подобряване на здравословното ни състояние и  могат активно да участват в лечението на някои заболявания като: нарушено храносмилане, запек, болки в ушите, треска, кожни заболявания, рак и анемия.

Маслото от кайсия е полезно за лечение на напрегнати мускули и рани. Кайсията съдейства при грижата ни за кожата и естествено е част от доста козметични продукти.

Плодовете на кайсията се консумират директно или изсушени. Освен това от кайсиите могат да се приготвят сокове, нектари, конфитюри и желета. Ползите за здравето от консумацията на плодовете на кайсията, включват:

Запек -  Кайсиите са богати на фибри и следователно са добри за преодоляване на проблемите с перисталтиката. Консумация на кайсии често се препоръчва при пациенти, които редовно страдат от запек. Плодовете също така помагат в при цялостното смилането на храната. Кайсията е високо ценена като леко слабително средство заради съдържанието си на целулоза и пектин. Пациенти, страдащи от хроничен значително ще облекчат състоянието си чрез консумация на кайсии. Обикновено от шест до осем кайсии, използвани на ден ще доведе до желания резултат.

Лошо храносмилане - Кайсиевият плод има алкална реакция, поради което подпомагат процеса на храносмилане, ако се консумират преди хранене. Кайсиевият мармалад е ценен при лечение пациенти с лошо храносмилане.

Болки в ушите - Кайсиево масло се препоръчва при болки в ушите.

Треска - Сокът от кайсии често се дава на пациенти, страдащи от треска, тъй като той осигурява необходимите витамини, минерали, калории и вода в тялото. Той също така спомага за детоксикацията на организма.  Пресният сок, смесен с глюкоза или мед, е добра разхладителна напитка по време на треска, която утолява жаждата и съдейства за отстраняване на отпадните продукти от тялото. Сокът тонизира очите, стомаха, черния дроб, сърцето и нервите чрез предоставяне на витамини и минерали.

Нарушения на кожата - Кайсиевото масло се препоръчва при грижа за кожата. Маслото се абсорбира бързо от кожата и не я прави мазна. Кайсиевото масло е не е само полезно за поддържане на кожата гладка и лъскава, но също така помага при лечение на редица кожни заболявания, включително екзема, сърбеж, краста, слънчево изгаряне и др.

Анемия - Благодарение на високото си съдържание на желязо и мед, кайсията помага за образуването на хемоглобин в кръвта и помага при лечение на анемия..

Рак - Кайсиевата ядка се счита, че помага при лечение на рак.

Астма - Кайсиевото масло е анти-астматичен продукт и в народната медицина помага при лечение на асматичните пристъпи.