Пъпешите (25.07.2012)

Статии
 

Няколко са характерните особености на пъпешите, които трябва да знаем и с които трябва да се съобразяваме, когато искаме да направим диета с пъпеши. Пъпешите са:

- Плодове, които предпазват от развитие на ракови заболявания
- Плодове, които стимулират отделителните свойства на червата
- Плодове, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулти
- Плодове, които предотвратяват съсирването на кръвта
- Плодове, които намаляват риска от заболявания на бъбреците
- Плодове, които съдействат за преодоляване на киселините в стомаха.

Витамин С в пъпешите генерира колагена, който е необходим за развитие на кожата и за нейната регенерация. Този витамин предпазва клетките от вторичните продукти на метаболизма, наречени свободни радикали, които увреждат ДНК-то и клетъчната структура, и които довеждат до развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Калият в пъпешите е хранително вещество, което балансира течности в организма и нивата на електролитите. Този минерал е компонент на всяка клетка, тъкан и орган на тялото.

Пъпешите са нискокалорични плодове - една порция пъпеши е перфектния десерт и добавка към диетата. 100 грама пъпеши съдържат само 61 калории и 1,4 грама фибри. Пъпешите ограничават апетита. Съдържат 90% вода и спомагат за промиването на токсините в тялото, което е необходимо за поддържането на здравословния метаболизъм.
Пъпешите съдържат антикоагулант, наречен аденозин, който може да спре съсирването на кръвни клетки, които предизвикват сърдечни заболявания. Високото съдържание на  каротеноиди предпазва от рак и намалява риска от рак на белите дробове.

Пъпешите са много добър диуретик и могат да лекуват бъбречни заболявания. Комбинирани с лимон те са сериозна профилактика срещу заболяванията на пикочната киселина. Ето защо е полезно да се яде пъпеш редовно поне веднъж дневно и то рано сутрин.

Пъпешите