Шамфъстъците (06.09.2012)

Статии
 

Шамфъстъкът е едното от двете видове ядки, споменати в Библията, а в наши дни е още една вкусна и питателна ядка, която можем да похапнем не само за мезе. Ползите от консумацията на шамфъстъкът могат да се обобщят по следния начин:

Подобряване на здравословното състояние на сърцето
Шамфъстъците намаляват LDL ("лошия") холестерол и повишават добрия холестерол HDL след редовна консумация на ядките. Известно е, че ядките съдържат антиоксиданти като витамини А и Е, които спомагат за борбата с възпаленията, защитават кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Дори умерен прием на шамфъстък повишава нивата на лутеин, който е антиоксидант, добре познат при защитата на организма срещу окисляващия LDL холестерол.

Само след три седмици консумация на шамфъстъци, които съставляват 20% от дневните калории се наблюдава до 14% намаляване на  LDL (или  на"лошия" холестерол), а HDL (или добрият холестерол) се увеличават с 26%, с 12%  се намалява общия холестерол.

Помага на диабетно болните
Консумацията на шамфъстък може да помогне за предотвратяване на диабет от тип 2. 60% от препоръчителната дневна стойност на минерала фосфор се съдържа само в една чаша шамфъстък. Специалните антиоксиданти в шамфъстъците пречат на т. н. процес гликиране. Гликирането става, когато захарите се свързват неподходящо с протеините, правейки ги неизползваеми. Това е процесът, чрез който диабетът уврежда тъканите. Шамфъстъците са мощен съюзник при лечението на диабета и свързаните с него синдроми.

Поддържане на добро кръвно налягане
Шамфъстъците са изключително богат източник на витамин В6, който е от съществено значение за изграждането на хемоглобина - протеинът, отговорен пренасяне на кислорода чрез кръвния поток към клетките, а също така повишаващ количеството пренесен кислород.

Укрепва нервната система
Витамин В6, който се среща в изобилие в шамфъстъците, има широкообхватно въздействие върху нервната система. От една страна участва в поддържането на функционирането на нервната система, а от друга В6 играе важна роля в образуването на миелин, изолационната обвивка около нервните влакна, което позволява оптимално протичане на съобщенията между нервите. Витамин В6 допринася за синтеза на серотонин, мелатонин, епинефрин и гама-аминомаслена киселина, които успокояват предаването на нервните импулси в цялата нервна система.

Съдейства за поддържане на очите в добро здравословно състояние
Шамфъстъците съдържат две каротеноиди, които не се срещат в повечето ядки. Тези каротеноиди, наречени лутеин и зеаксантин, функционират като защита на тъканите от увреждане от свободните радикали. Те са свързани с намаляването на риска от развитие на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която е водеща причина за зрителни увреждания и придобита слепота в последствие.

Подобрява имунната система на организма
Една здрава имунна система изисква адекватен прием на витамин В6, който изобилства във шамфъстъка. Пресищане на организма с витамин В6 може да забави мозъчната дейност, както и да намали ефективността на имунната система при борбата с инфекциите. Витамин В6 в шамфъстъци помага на тялото да поддържа здрави червените кръвни клетки и здрави лимфните жлези, като гарантира производството на бели кръвни клетки, защитаващи организма от инфекции.

Поддържа кожата ни здрава
Шамфъстъците са чудесен източник на витамин Е, който е мощен мастно-разтворим антиоксидант от съществено значение за поддържане на целостта на клетъчните мембрани и често се препоръчва за поддържане на здрава и красива кожа. Витамин Е върши отлична работа при  защита на кожата от UV увреждане, като предоставя ежедневна защита срещу преждевременно стареене и рак на кожата.

Шамфъстъците