Мъдростта на лешника (07.09.2012)

Статии
 

Мъдростта на лешника

Според стара келтска легенда ядките на леската съдържат мъдрост. В Европа пръчка от леска се използва за търсене на вода, т. е. леската винаги се е смятала за дърво с свръхестествени сили и носещо познание и мъдрост. Митическата сила на лешника се засилва в нощта на  Хелоуин , която в Англия е известна като нощта на „чупенето на ядките".

Макар и малки по размер лешниците са богати на голямо количество ценни хранителни вещества - малко количество наситени мазнини, протеини и ниско съдържание на въглехидрати с фибри. Ядките придават богат и наситен вкус към печените десерти. Те могат  значително да подобрят хранителните качества на една салата.  

Витамините в лешниците

Лешникът е добър източник на витамините В1, В2 и В6. Тези витамини са от съществено значение за изграждането на кръвта, за правилното протичане на метаболизма в клетките.и за поддържането на психическо ни здраве, особено на децата в подрастваща възраст. Специфичният витамин В в лешниците - тиамин, регулира нервната ни система, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания и съдейства за поддържане на здрави мускули.

Другият витамин в лешника - витамин Е, е ценен антиоксидант, премахващ свободните радикали в тялото, които са причина за ракови заболявания. Той е важен за поддържане на здрава кожата ни, косата и ноктите. Известно е, че  само 25-30 гр. лешници на ден, е достатъчно за осигуряване на ежедневната доза от витамин Е, която е необходимо за защита на нашия организъм от заболявания на сърцето и рак. Витамин Е е необходимо за нормалното функциониране на възпроизводителната ни система. Той предотвратява разпадането на червените кръвни клетки, като по този начин предотвратява анемията.

Витамин К в лешниците помага за регулиране на съсирването на кръвта. Този витамин заедно с други хранителни вещества помага за образуването на здрави кости. Ето защо лешниците да подходящи за пациенти с остеопороза.

Мазнините в лешниците

Лешниците са богати на мазнини - всъщност 60-70% от лешника се състои от мазнини, които осигуряват не само енергия на организма, но също така и защитата срещу външни фактори. Лешниците съдържат здравословни мазнини, които съдействат за поддържане на сърцето в добра здравословна форма. В ядките се наблюдава високо съдържание на полиненаситени и  мононаситени мазнини и с ниско съдържание на нездравословните ненаситени мазнини. Лешниците са добър източник на олеинова киселина, която спомага за намаляване на нивата на лошия холестерол, LDL, и  за повишаване на нивата на добрия холестерол, HDL, в тялото.

Здравословните мазнини са свързани с намаляване на складовете на общите мазнини, известни като триглицериди, което от своя страна съдейства за контролиране на теглото на организма.

Протеини в лешниците

Въпреки че лешници съдържат относително малко количество протеини, те са ценен вторичен източник на ценната храна. Протеините изграждат здрава и чиста мускулна маса във вашето тяло, спомагат за подобряване на вашата здравина и издръжливост. Добавянето на лешници към салати или ястия, ще увеличи общата консумация на протеини.

Ценни минерали в лешниците

Ядките са богат източник на калий, калций и магнезий, които спомагат за регулиране на нормално кръвно налягане. Калият е необходим за стимулиране на нервната система и за правилното функциониране на мускулната система. Магнезият и калцият значително подобряват състоянието на костите и зъбите и съдействат за плътността им. Споменатите минерали помагат за регулиране на нашия метаболизъм.

Медта в лешниците играе жизнено важна роля за защита на организма срещу някои форми на артрит, тя забавя цялостния процес на стареене и дори стимулира мозъчните клетки. Медта е полезна за повишаване на имунитета на организма, като го предпазва от обикновените настинки.

Манганът в лешниците е онзи важен минерал, който подпомага метаболизма на организма и усвояването на хранителни източници, като същевременно намалява общите нивата на лошия холестерол.

Фитохимикали в лешниците

Лешниците съдържат фитохимикали, включително проантоцианидини, кверцетини и каемфероли. Тези проантоцианидини принадлежат към групата на флавоноидите, които подкрепят здравето на мозъка, подобряват кръвообращението и намаляват симптомите на алергиите. Консумирането на шепа лешници за закуска е онази дневна доза от фитохимикали, които са необходими за здравословния немин на живот.