Защитните сили на орехите (11.09.2012)

Статии
 

Защитните сили на орехите

В отдавнашни времена орехите са били символи на здраве и плодовитост и поради тази причина през римско време те са съпровождали сватбения ритуал. През Средновековието  европейците считали, че орехите имат свръхестествени сили за преодоляване на треска, предпазване от магии, те помагали при епилептични припадъци, използвани били за баене при уроки, и дори  против мълнии. 

Това, което се знае днес, е че ядките са богат източник на енергия и съдържат хранителни вещества, минерали, антиоксиданти и витамини, които са от съществено значение за оптималното човешко здраве. Орехите са богати на мононенаситени мастни киселини (около 72%) като олеинова киселина и отличен източник на всички важни омега-3 есенциални мастни киселини като линолова киселина, алфа-линоленова киселина (ALA) и арахидонова киселини.

Сърдечно-съдовата система

Орехите са полезни за сърцето и кръвоносната система. Изследователите са установили способността им да имат благоприятно въздействие върху състава на кръвта, да постигат равновесие при възпаление и да регулират молекулите и състава на гъвкавостта на стените на кръвоносните съдове. Честата им консумация подобряване ендотелната функция на клетките. Например средиземноморската диета, която е богата на моно-ненаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и инсулт. Консумацията на 25 грама орехи дневно осигурява около 90% от препоръчителната дневна доза на омега-3 мастни киселини. Изследвания показват, че N-3 мастните киселини по силата на противовъзпалителното си действие помагат за понижаване на риска от кръвно налягане и исхемична болест на сърцето. Орехите намаляват тромбоцитната активация и по този начин съдействат за намаляване на риска от прекаленото съсирване на кръвта.

Проблеми при метаболитния синдром

Съгласно проведено изследване консумирането на най-малко 4 ореха на ден за период от 2-3 месеца оказва положително влияние върху различните проблеми на метаболитния синдром. Доказано е, че добавянето на орехи към прилаганите диети намалява затлъстяванията около коремната област.

Лечение на диабет тип 2

Когато говорим за диабет, обикновено го свързваме с контрола на кръвната захар и метаболизма на инсулин, но лицата, които са диагностицирани с диабет тип 2, имат здравословни проблеми и са изложени на особен риск от сърдечно-съдови заболявания. Редовното консумиране на орехи намалява риска от бъдещи сърдечно-съдови проблеми.

Борба с рака

Предвид голямото разнообразие от антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества, открити в орехите, не са изненадващи противораковите ползи, регистрирани по време на изследванията. Орехите са богат източник на много фито-химични вещества, които могат да допринесат за цялостната анти-оксидантна дейност в организма. Тук се включват мелатонин, елагова киселина, витамин Е, каротеноиди, и поли-фенолни съединения. Тези съединения имат потенциални здравни ефекти срещу рак, стареене, възпаление и неврологични заболявания.

Антиоксидантните свойства на орехите помагат за намаляване на риска от хроничен оксидативен стрес, и спомагат за намаляване на риска от хронично възпаление. При комбинацията на тези два риска се проявява най-голямата заплаха за развитието на рак. Ракът на простатата и ракът на гърдата са най-добре проучените видове рак и двата вида обаче съществено се повлияват при приемане на орехи в доста големи количества (повече от 5 грама на ден).

Други ползи за здравето

Противовъзпалителните хранителни вещества в орехите играят специална роля в подкрепа на здравето на костите. Проучване откри, че големи количества орехи намаляват кръвните нива на N-телопептидите на колаген тип 1 (NTX). Тези колагенови компоненти осигуряват добър индикатор на костната обмяна и намаляват нивото на кръвта. Редовната консумация на орехи съдейства за придобиване на по-добра костна стабилност и по-малко загуба на минерали от костите. Препоръчителната доза е 100 грама орехи на ден.

Консумацията на орехи показва добри резултати при загубата на тегло и при превенцията от затлъстяване. По принцип свръхпконсумацията на храни с високо съдържание на мазнини, калорични храни, е основният фактор, допринасящ за наднорменото тегло и наддаване на тегло. Но напоследък един от факторите, които влияят положително на затлъстяването, е хроничното, нежелано възпаление. Поради уникалната си колекция от противовъзпалителни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини,  фитонутриенти, включително танини, фенолни киселини и флавоноиди, орехът съдейства за регулиране на наднорменото тегло. Една балансирана диета включва от 30 до 100 грама орехи дневно.

Редица проучвания показват потенциални ползи от орехите в областта на подобряване на паметта и общите мисловни процеси.  

Друга допълнителна потенциална полза от консумацията на орехи, е че те влияят на регулирането на съня. Орехите съдържат мелатонин (MLT), който активно въздейства върху нашата нервна система, има регулиращо действие върху много хормони и е от решаващо значение за регулирането на съня.

Маслото от орех е ароматно и вкусно. Притежава отлични стягащи свойства. Помага да се поддържа кожата добре защитена от изсъхване. Маслото може да се използва в готварството и при терапевтичен масаж, аромотерапия, приложение намира във фармацевтичната и козметичната промишленост.