Кестените - есенното лакомство (15.11.2012)

Статии
 

Кестени През хилядолетията кестените са считани за ценен източник на храна в много култури: в Китай, Япония и Средиземноморието. Древните гърци са определяли кестените за по-ценни от бадемите, лешниците и орехите. В наши дни те са вкусно лакомство, печени или варени в супи или в плънки, тази ядки имат значителна хранителна стойност и  са идеалната храна за онези, които искат да водят здравословен начин на живот.

Кестените са богати на вкус и са популярно лакомство през късна есен и по време на Коледните празници. Предлагат се печени, но могат да бъдат намерени и под формата на брашно, пюре за приготвяне на качамак, бисквити, кексове, кремове и супи.

Кестените са с високо съдържание на фибри -3 грама на 100 грама ядки. Тази концентрация е по-висока от концентрацията на фибри в орехите (2,1 грама на 100 грама орехи) и по-висока от концентрацията на фибри в шамфъстъците (1,9 грама на 100 грама). Съдържанието на фибри в кестените прави осигурява нисък гликемичен индекс на ядките. Ето защо поради установеното високо съдържание на фибри, консумацията на кестени спомага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

Кестените са с по-ниско съдържание на калории в сравнение с останалите ядки - 100 грама орехи, например, съдържат 691 калории, а при кестените калориите са само 195. За хората, които следят теглото си, кестените предоставят една възможност да се набавят необходимите хранителни вещества. Имайте предвид, че калориите на кестените се повишават след варене.

С най-високо съдържание в кестените са въглехидратите. Според проучване, публикувано през април 2009 г, кестените са с високо съдържание на витамини и минерали. Те са значителен източник на витамин С. 100 грама кестени доставя почти половината от дневната доза от витамин C в организма. Витамин С е важен елемент при поддържането на здрави зъби, кости и кръвоносни съдове. Витамин С е силен анти-оксидант, който предлага защита срещу вредните свободни радикали. Освен това кестените са добър източник на витамините от група В, фолиева киселина, магнезий, манган, мед, аминокиселини и антиоксиданти. Кестените са с ниско съдържание на вещества, образуващи оксалатните съединения при бъбречни камъни с по-малко от 85 мг на 100 гр. в сравнение с други ядки. Кестените предотвратяват  сърдечни заболявания, спомагат за поддържане на нисък холестерол, съдействат за поддържане на мъжката потентност.

Освен това кестените съдържат високи нива на есенциалните мастни киселини включително линолова киселина, които са от полза за поддържане на сърдечносъдовата ни система и правилното неврологично развитие при кърмачета.

Има и за какво да се замислим - има хора, които са алергични към консумацията на кестени. Проверете как реагира вашият организъм на тези богати на хранителни вещества и изключително полезни ядки.