Приберете сливите на хладно или ги изсушете (06.06.2011)

Статии
 

Независимо дали ще бъдат консумирани в прясно състояние, изсушени или преработени, сливите остават един от най-предпочитаните плодове у нас. Висококачествените плодове са добре оформени, с наситен характерен за сорта цвят, без наранявания по кожицата и следи от болести и неприятели. От съществено значение за осигуряването на оптимални добиви е определянето на точния момент на беритбата. За целта е необходимо земеделските стопани да са запознати с цялостната характеристика на отглеждания сорт. Независимо от това, за да се уверите дали вашите сливови плодове са готови за прибиране, е необходимо да следите двата основни показателя за зрелост при сливите – плътност на плодовото месо и съдържание на захари. Ако при лек натиск с пръст усетите мекота на плода и при дегустация усетите характерната сладост, тогава несъмнено те са готови за прибиране. Трябва да имате предвид, че ранозрелите сортове се реколтират неколкократно в рамките на няколко седмици, тъй като плодовете не узряват едновременно, докато късните обикновено се прибират еднократно. За сливите предназначени за прясна консумация е наложителна ръчната беритба, докато за тези предназначени за преработка и сушене прибирането е машинно.

Ако плодовете са твърди е необходимо да ги съхранявате при стайна температура в полуотворен хартиен плик за няколко дни, докато узреят напълно. Веднъж узрели ги съхранявайте при температура 1-2oС и 90-95% относителна влажност като по този начин плодовете ще се запазят за 2-4 седмици. За много хора домашният хладилник е най-предпочитаният метод за запазване на плодовете до тяхната консумация. За целта насипете сливите в найлонови пликове и ги поставете в отделението за зеленчуци в хладилника.

Сушене във фурната

Сливите могат да се сушат цели, но ако плодовете са твърде големи е по-добре да се разполовят и обезкостят. Измийте плодовете, подсушете ги внимателно с кухненска хартия и ги подредете на един ред върху тава. Ако плодовете са разполовени, ги поставете с отрязаната страна нагоре, за да не изтече сокът им. Започнете сушенето от 50oС. Ако започнете с по-висока температура, кожицата ще се напука и част от сока ще изтече. Когато кожицата започне да се набръчква, можете да увеличите температурата до 65oС до пълното изсушаване. След като плодовете са напълно готови, извадете тавата и я оставете да се охлади на стайна температура за 12 часа. Пакетирайте изсушените плодове в дървени или картонени кутии, след което ги облицовайте в пергаментова хартия или просто ги поставете в херметически затварящи се буркани и ги съхранявайте на много сухо място.

Изсушени на слънце също стават вкусни

Този метод на сушене изисква слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност, като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето. Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност. Наредете сливите върху таблите и покрийте с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. За оптимално сушене е необходимо много слънце и температури от 25-30oС. При тези условия сушенето на сливите ще приключи за 4-5 дни. Вечер поставете сливите в херметически затварящи се буркани в хладилника, за да предотвратите повреждането им до следващия ден, когато отново трябва да изнесете плодовете за доизсушаване.

Александра ЖИВКОВА