Плодът на Средиземноморието (17.02.2013)

Статии
 

Маслини

Маслините са сред най-широко се използваните храни в света. Твърде горчиви са, за да бъдат изядени, след като са откъснати от дървото и трябва да бъдат третирани за намаляване на присъщата им горчивина. Методите за обработка са различни и зависят от сорта маслини, както и от вкуса, който искаме да получим.

Общоизвестен е фактът, че маслините са богати на мазнини (около 80-85% от калориите в тях идват от мазнините). Уви тези плодове не са оценени заради вида на мазнините, които съдържат. Три-четвърти от мазнините в тях са под формата на олеинова киселина, мононенаситени мастни киселини. Те осигуряват една малка част от незаменима мастна киселина, наречена линолова киселина и много малко количество алфа-линоленова киселина и омега-3 мастни киселини. Високо съдържание на мононенаситени мазнини в маслините се свързва с въздействието им върху сърдечно-съдови заболявания. При диети, в които са включени маслините, се стига до намаляване на холестерола в кръвта и до понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Последни изследвания показват, че мононенаситените мазнини, съдържащи се в зехтина,  може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Олеиновата киселина в маслините,  след като се абсорбира в тялото и транспортира до нашите клетки, може да промени моделите на ниво клетъчна мембрана. В резултат на тези промени нивото на кръвното налягане се понижава.

Последните проучвания, които са изследвали различни сортове маслини, показват, че плодовете ни предоставят различни ценни антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества. Плодовете са добър източник на антиоксиданта витамин Е, и те също съдържат малки количества антиоксиданти-минерали като селен и цинк, което ги прави уникални като храна.

Най-добре проученият антиоксидант в маслините е олеоропен. Приемът на олеоропен  намалява окисляването на холестерола и  помага за защитата на нервните клетки от оксидативния стрес. Едно скорошно проучване показа способността на маслините да увеличават кръвните нива на глутатиона (едно от най-добрите хранителни вещества на организма).

Хидрокситирозолът , който е маслинов фитонутриент, отдавна е свързан с превенцията на рака, а днес се обсъжда потенциала му за предотвратяване на загубата на костна тъкан. Няколко скорошни изследвания показват увеличение на калция в костите и намаляване на  загубата на общата костна маса след консумацията на маслини. Отдавна е известно, че средиземноморската диета винаги се свързва с намаляване на риска от остеопороза.

В традиционната медицина препарати от маслини и маслинови листа често се използват при лечение на възпалителни проблеми, включително алергии. Доказано е, че екстракт от маслини функционира като анти-хистамин на клетъчно ниво, като блокира специалните хистаминовите рецептори (Н1 рецептори). Предполага се, че маслините играят специална роля в нашата цялостната антиалергична диета.

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на маслините ги правят естествена защита срещу рака, тъй като хроничният стрес и хроничното възпаление могат да бъдат основни фактори за развитието на рак. Ако нашите клетки изпаднат в оксидативен стрес (увреждане на структурата и функцията на клетките) и са подложени на хронично възпаление, то рискът от възникване на ракови клетки се увеличава. Като ни предоставя антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества, маслините могат да ни помогнат да се превъзмогне опасната комбинация от хроничен оксидативен стрес и хроничното възпаление.