Бадемите, канелата и хрома естествено регулират кръвната захар за предотвратяване на хронични заболявания (09.06.2011)

Статии
 

Много хора не са замислят за нивото на кръвната си захар до момента, в който лекар не установи проблем в обмяната на веществата или им постави диагноза  - диабет. В този момент върху тях се стоварва вълна от метаболитни проблеми, които ги водят уверено към хронични заболявания и нежелателни здравословни проблеми. Дори лекото покачване на нивата на кръвната захар са показали, които трябва да възбудят  безпокойство и са сигналите на ранните етапи на множество потенциални усложнения. Добрата новина е, че може този процес може да се контролира чрез консумация на бадеми и канела, диетични храни с високо съдържание на хром в тях.

Бадемите, канелата и хрома естествено регулират кръвната захар за предотвратяване на хронични заболявания

Бадемите значително понижават нивото на кръвната захар в организма

Диетата е най-мощното средство за контролиране на кръвната захар. Всеки има различно ниво възприемчивост на глюкозо-индуциращите въглехидрати, които могат да бъдат консумирани при всяко хранене. Топлинно преработените храни най-вероятно водят до поява не високи нива на кръвната захар, докато за  суровите храни и ядки като бадемите, например,  е установено, че имат неутрализиращ ефект върху нивото на захарта.

Информация, публикувана в американския вестник по инфекциозни болести, показва , че яденето бадеми оказа силно влияние върху широка гама от здравни биопоказатели, включително нивото на кръвната захар. Бадемите съдържат фитохранителни вещества, антиоксиданти и биологично активни вещества, които намаляват риска от редица хронични заболявания. Авторите на изследването посочват, че включването на 10 г бадеми в дневната храна води до значително намаляване усещането на глад и нивото на кръвната захар.

Канелата възстановява нормалният обмяна на захарта

Канелата не е само екзотична подправка, но е богата на биологично активни вещества, които оказват регулиращо влияние на повишената кръвната захар. Доказано е, екстракт от канела въздейства на клетъчно ниво  върху протеините в панкреаса и подпомага отделянето и регулирането на инсулин.

Хромът подпомага разграждането на глюкозата

Хромът е съществен елемент, който е за съжаление недостига в нашата храна. Той е от решаващо значение за обмяната на глюкозата и си взаимодейства с клетъчни рецептори, като подобрява инсулиновата чувствителност и помага за прехвърлянето на глюкозата от кръвта в клетките. На повее то хора са необходими  200 микрограма хром два пъти дневно преди хранене.

Поддържането на нивото на кръвната захар в тесни граници е от решаващо значение за намаляване на риска от заболявания и за поддържане на организма в добро здравословно състояние.

Джон Филип