Защо плодовете са полезни! (12.06.2011)

Статии
 

Защо плодовете са полезни!

Когато решаваме каква храна да консумираме е добре да знаем защо плодовете могат да бъдат не само здравословна, но и предпочитана храна. Специалистите ни съветват да изяждаме от 5 до 9 пресни плода на ден, което ще подобри обмяната на веществата в нашия организъм, тъй като:

 

  • подобно на човешкото тяло 80% от плода се състои от вода. Ако човек се замисли над този факт е доста по-логично да използваме за храна плодовете, които по съдържание на вода са подобни на човешкото тяло. Зеленчуците също съдържат високо съдържание на вода и заслужено заемат второто място от най-подходящите храни за човешкия организъм;

 

  • плодовете не съдържат лош холестерол за разлика от месото и млечните продукти.

 

  • консумацията на плодове стимулира паметта. Плодовете са алтернативното гориво на мозъка. Те имат положителен ефект върху нашия мозък. Доказано е, че консумацията на плодове спомага за по-бързата и ефективна работа на мозъка. Това е доста полезна информация за онези от нас, на които им предстои изпит.

 

  • плодовете крият в себе си чудотворни лечебни свойства - в обществото битуват истории, как хора са излекувани от почти неизлечими болести след диета с плодове или зеленчуци. Все още тази област не е достатъчно изследвана и е въпрос на лична позиция дали искаме да повярваме в това или не.

 

  • съдържат влакна, полезни за нашия организъм. При всяка диета е добре да приемаме повече фибри, защото те спомагат за намаляване на телесното ни тегло и регулират високото кръвно налягане. Консумирането на фибри може да се окаже по-съществено от консумирането на мазнини. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се консумират 25-30 грама фибри от пресни плодове и зеленчуци на ден, което на практика означава да се приемат плодове или зеленчуци от 5 до 9 пъти на ден.

 

  • плодове ни карат да се чувстваме по-добре. Консумацията на плодове има тайнствен лечебен ефект върху организма. Дори е по-добре редовно да се пият прясно изцедени плодови напитки. За да почувствате ефекта, е необходимо време - около 30 дни. Основното правило, което трябва да се спазва, е да се пият плодови шейкове 20 минути преди консумацията на други ястия. По този начин плодовете няма да ферментират в стомаха и хранителните вещества лесно ще бъдат абсорбирани от кръвта.

 

  • плодовете са една от най-естествените храни. Плодът е създаден, за да бъде консумиран и да се даде възможност на семената на растението да се разпространят. Това са законите на природата.

 

  • плодовете винаги присъстват във всички видове диети. Всяка здравословна диета трябва да се състои от голямо количество прясно изцедени плодови сокове и консумация на сурови плодове и зеленчуци. Основно правило е да се ядат плодовете на празен стомах, а не след друга храна. Добре е да се информирате за хранителните вещества, които поглъщате, за да контролирате по-добре режима си на хранене.