Ябълка (Malus domestica)

семейство: Семкови
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка
Ябълка

Ябълката е плодът, с който Ева е съблазнила Адам и от библейско време до наши дни тя остава най-популярният и най-търсеният плод.  Много мъдрости са запазени през вековете за полезността на ябълката - англичаните твърдят, че една ябълка на ден ни предпазва от болести, а французите съветват да ядем по една ябълка сутрин за здраве, а вечер за красота. Ши­ро­ко­то раз­п­рос­т­ра­не­ние и не­ог­ра­ничено­то тър­се­не на ябъл­ките в све­та се дъл­жи на бо­га­то­то съ­дър­жа­ние на цен­ни хра­ни­тел­ни ве­щес­т­ва в тях. В би­о­ло­гично и ди­е­тично от­но­ше­ние то­ва е ед­на от най-доб­ри­те пло­до­ви хра­ни.

Ябъл­ка­та е един от най-ши­ро­ко раз­п­рос­т­ра­не­ни­те овощ­ни ви­до­ве в све­та. Сортовото разнообразие на ябълката е изключително голямо - известни са повече от 7 500 сорта. У нас са разпространени около 500. Според времето на зреене на плодовете ябълковите сортове се делят на:

  • Летни - ябълките узряват през юни-юли
  • Есенни - ябълките узряват през август - септември
  • Зимни - ябълките узряват през септември- октомври.

Подробна информация за грижите около отглеждането на ябълковото дърво и неговото сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Благодарение на голямото количество пектин прясно настърганите сурови ябълки са едно от най-добрите средства против диарии. Пектиновите вещества заедно с целулозата и плодовите киселини допринасят за премахване на хроничния запек. От друга страна тези вещества са ефикасно средство  за лекуване при възпаление на червата.  Танинът, минералните соли и органичните киселини пречат на образуването на големи количества пикочна киселина. Ето защо ябълките се препоръчват на болни с пясък и камъни в бъбреците, образувани от соли на пикочната и оксаловата киселина.

Ябълките са полезни при сърдечно-съдови заболявания. Незначителната им енергийност е твърде ценно качество за диета при затлъстяване. Препоръчва се веднъж седмично де се провеждат ябълкови дни за разтоварване (1.5 - 2 кг. Ябълки на ден). Ябълките са полезни за хората на умствения труд и хората, които водят заседнал начин на живот.

Съвместното действие на витамин С и витамин В2 влияе благоприятно върху болните от атеросклероза и хипертония. Ябълките се приемат при главоболие, главозамайване, шум в главата.

Проучванията показват, че ябълките могат да намалят риска от рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на белия дроб.

Статии за Ябълка Виж всички

Коментари Напиши нов коментар