Дюля (Cydonia oblonga)

семейство: Семкови
Дюля
Дюля
Дюля
Дюля
Дюли
Дюля
Дюля
Дюля
Дюля
Дюли

Данни за отглеждане на дюлята има още от преди 4000 години. Нейна родина  се счита Кавказ и северен Иран, от където е пренесена в Мала Азия, Гърция и Рим. Древните паметници посочват, че по времето на цар Соломон е съществувал закон, който задължавал младоженците да ядат дюли в деня на сватбата, за да са здрави и да имат щастлив семеен живот. Дюлята се свързва и с мита за най-красивата жена на света - Афродита получава дюля от Парис в знак на своята красота.

Поради плътното, грубо, тръпчиво и с много каменисти клетки плодово месо, дюлята почти не се употребява за консумация в прясно състояние. От дюлевите плодове обаче се приготвят едни от най-качествените и ароматни компоти, конфитюри, сладка, желета, мармалади, нектари и др. Съдържанието на дъбилни вещества, пектин и др. в тях влияе положително при възпалителни процеси на храносмилателните органи. Особено полезни са дюлите за деца, страдащи от анемия, а като храна се консумират настъргани и смесени с мед.

Дюлевите сортове, които се отглеждат у нас са малко - 4 - 6 сорта. Плодовете са с твърда месеста част и със стипчиво-кисел вкус, поради което трудно се ядат пресни, но благодарение на чудесния им аромат, от тях се получават сокове, компоти, конфитюри.

По-известни сортове са:

Асеница

Португалска дюля,

Берецки.

Подробна информация за отглеждането на дюлите, четете на www.gradinata.bg

Благодарение на стипчивите свойства на дюлевите плодове и семената им  се използват отдавна в натурален вид и като отвара при стомашни разстройства и кръвотечения. При хемороиди се правят горещи компоти от дюлев сок. Отвара от плодове на дюля се употребява като диуретично средство при воднянка. Чай от семената се пие при кашлица, Дюлевите семена са пот(крити с матова, белезникава ципа, която съдържа од 20% слузести вещества. От тях се получава слуз, която служи за омекчаващо и покривно вещество.  Приема се вътрешно (по 1 супена лъжица слуз 3 - 4 пъти дневно) при гастроентерит, спастичен колит с метеоризъм, при трахеит и бронхит, а също и външно при изгаряния и чувствителна кожа. Слузта намалява местното дразнещо действие на други лекарствени препарати и забавя всмукването им в кожата.

Статии за Дюля Виж всички

Коментари Напиши нов коментар