Лимон (Citrus × limon)

семейство: Цитруси
Лимон
Лимон
Цъфнало лимоново дърво
Лимон
Лимон
Лимон
Лимон
Цъфнало лимоново дърво
Лимон
Лимон

Лимонът за първи път се споменава в арабски трактат от 10 век, като се посочват неговите декоративни качества. Дървото е широко разпространено в целия арабски свят и региона на Средиземноморието 1000 и 1150  от новата ера. Лимонът като плод има широко приложение в кулинарното изкуство и в  козметиката.  Средна големина лимон съдържа приблизително 3 супени лъжици сок. Това е една от причините плодът да е толкова популярен, а другата причина се крие в неговия състав и лечебните му свойства.

Съществуват различни сортове лимони, като най-разпространената класификация са лимони , които се по-сочни, и онези, които съдържат повече плодово месо.

Подробна информация за грижите около отглеждането на ябълковото дърво и неговото сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Предимствата на лимона пред останалите плодове е високото съдържание на витамин С, както и наличието на разнообразни микроелементи, които спомагат за повишаване на имунната защита на организма.  Основното приложение на прясно изцедения сок от лимон е прочистване на човешкото тяло и предпазване от развитие на различни заразни болести. Това е причината сокът от лимон да се препоръчва като превантивна мярка срещу различните грипни епидемии и настинки епидемия вв късна есен и ранна пролет.

Лимонът от друга страна съдържа естрогеноподобни вещества и фитохимикали и пореди тази причина се препоръчва да се консумира от жени в менопауза.

Статии за Лимон Виж всички

Коментари Напиши нов коментар