Бадем (Prunus dulcis)

семейство: Ядки
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем
Бадем

Бадемът се смята за елитна ядка и според легендите бил е особено любим в кралския двор, където е консумиран и е добавян към  храната, за да бъдат тежките месни ястия да по-лесно смилаеми. Бадемовото дърво е от семейството на розоцветни както почти всички плодни дървета, а най-близката роднина на бадема е прасковата. Бадемовата ядка е костилка, заобиколена от малка, кафява слива, която изсъхва, когато узрее. Бадемите узряват в края на лятото.

Подробна информация за сортовото разнообразие и особеностите при отглеждането на бадема ще намерите на сайта www.gradinata.bg

Бадемът е известен със свойствата си на антиоксидант. Ядката съдържа най-много калций и витамин Е, които са полезни при малокръвие. Бадемовото масло действа благотворно на кожата и отстранява всички раздразнения. Бадемите имат полезно действие при хипертония, повишено ниво на холестерола и затлъстяването. Предпазват организма от образуване на ракови клетки, съдействат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и забавят процеса на стареене. Магнезият в бадемите спомага за заздравяване на костите и играе роля в различни ензимни процеси в тялото. 

Статии за Бадем Виж всички

Коментари Напиши нов коментар