Макадамия (Macadamia)

семейство: Ядки
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия
Макадамия

Макадамията  (австралийският орех) е най-скъпата ядка в света. Цената й е висока, тъй като е много трудно да бъде отделяна от кората,  но има приятен вкус и е хрупкава. Плодът на дървото макадамия прилича по външност на ореха с мека зелена люспа, която при узряването на продукта пада сама. Под нея е разположен самият плод, който носи названието макадамиев орех.

Родината на дървото макадамия е Австралия. Растението носи името на шотландския химик Джон Макадам, който за първи път се е опитал да култивира дървото. Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини - около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.

Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Характеризира се с това, че различните сортове макадамия цъфтят по различно време, а в зависимост от времето на цъфтеж плодовете узряват веднъж или повече пъти в годината. Повече инфорамация за растението може да намерите на  сайта www.gradinata.bg

Хранителни вещества в 100 грама макадамия

    Енергия 3,080kJ (740kcal)
    Въглехидрати 7.9 g
    Мазнини 74.0 g
    Протеини 9.2 g
    Витамин Е 4 mg (27%)
    Калций 64 mg (6%)
    Желязо 2 mg (16%)
    Фосфор 241 mg (34%)
    Калий 410 mg (9%)

Коментари Напиши нов коментар