Фъстък (Arachis hypogaea)

семейство: Ядки
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък
Фъстък

Фъстъците са бобово растение, което расте под земята. Семената се развиват под земята, поради което фъстъкът не се бере, а се изкопава, и фъстъците не се класифицират като ядки, а като бобови растения. Произхождат от Южна Америка. Плодът на фъстъците е цилиндричен боб, с по-слабо или по-силно изразени прищипвания, без вътрешни прегради. От външната страна на плода има ясно изразена мрежа от проводяща тъкан. Плодовете съдържат от 1 до 5, рядко 6 семена.

Подробна информация за сортовото разнообразие и особеностите за отглеждане на тази култура може да намерите на сайта www.gradinata.bg 

Фъстъците съдържат големи количества витамин В3, витамин Е и цинк. Цинкът е важен за изграждането на протеините и за обновяване на тъканите. Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Витамин В3 има значение за функционирането на нервната система и за поддържането на здрава кожа. Известно е, че около 500 г фъстъчени ядки осигуряват дневната нужда на организма от витамини. По калориите, които дават, фъстъците надминават хляба, месото, млякото.

Коментари Напиши нов коментар