Слива (Prunus domestica)

семейство: Костилкови
Слива
Сливи
Сливово дърво с полд
Узрели сливи
Слива
Слива
Сливи
Сливово дърво с полд
Узрели сливи
Слива

Предполага се, че сливовата култура е била разпространена в умерената климатична зона на северното полукълбо. Сливата е плод със сладък вкус, като кожата й може да бъде леко кисела. Плодът е сочен и може да се консумира в сурово състояние. Сливовият сок може да се ферментира и от него се произвежда добре познатата на всички сливова ракия.

Сливите се предлагат в голямо разнообразие от сортове, цветове и размери. Някои от тях са по-твърди от други, някои са с жълта, зелена или червена месеста. Интересен е фактът, че костилката на сливата е като човешкия пръстов отпечатък, чрез нея експертите могат да разпознаят вида дърво. Днес сливите се ядат както като сурови плодове, като сушени плодове, но присъстват и в разнообразни комбинации в нашето дневно меню.

В света съществуват над 3000 сорта сливи. Най-общо сливите се класифицират в три основни групи:

  • ренколди
  • сини сливи
  • джанки.

Сливите от отделните групи сортове зреят през различно време. Подробна информация за грижите около сливите и тяхното сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Сливата се препоръчва на хора, които страдат от лениви черва. С най-голяма популярност се ползват сушените сливи, чиято целулоза и захарни съединения усилват перисталтиката на червата. Разхлабващо действат 10-12 сушени сливи, приемани три пъти на ден преди ядене. Сливите спомагат за отделяне на холестерина от организма и се препоръчват при атеросклероза и при заболявания на жлъчния мехур. Полезни са и при хипертония и заболяване на бъбреците, тъй като калиевите соли спомагат за изваждането на готварската сол от организма. Сушените сливи са с висока енергийност, която надминава 4 до 6 пъти енергийността на пресните плодове. Поради тази причина не се препоръчват при затлъстяване и при захарен диабет.

Пресните сливи са мъчно смилаеми и при по-голяма консумация може да се стигне до подуване на корема.

 

Статии за Слива Виж всички

Коментари Напиши нов коментар