Портокал (Citrus Sinensis (L.))

семейство: Цитруси
Портокали
Портокалово дърво
Портокалов цвят
Портокалови резени
Портокалов сок
Портокали
Портокалово дърво
Портокалов цвят
Портокалови резени
Портокалов сок

Портокалът е цитрусов плод на дървото портокал. Предполага се, че портокалът е наследник на  хибрид, получен от кръстосването между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata).  Предполага се, че портокаловото дърво произхожда от южен Китай.  Портокалите са били разпространени в Персия, Египет, Испания и Северна Африка от арабите по пътя на техните завоевания. Смята се, че името "orange" произлиза от арабски.
Плодовете са два основни вида - сладки и горчиви. Вътрешността на плода се състои от сегменти, наречени плодници, съставени от множество изпълнени с течност мехурчета. Сочните портокалови плодове съдържат впечатляващ списък от основни хранителни вещества, витамини, минерали, необходими за нормалния растеж и развитие на човешкия организъм.

Два са основните видове портокали с множество сортове и разновидности:  

Горчив портокал (Citrus aurantium), който е ниско храстовидно дърво - бодлив храст, с овални и блестящи вечно зелени листенца. Кората на плода е дебела и груба, а на места оранжевият цвят има жълто-зелени отенъци. Плътта на плода е суха и има характерен горчиво-кисел вкус.

Сладък портокал (Citrus sinensis), който по-популярен заради сочния си, сладък и леко кисел вкус, който придава чувство на свежест. Сортовете дървета сладък портокал са високи и някои от тях достигат до десет метра на височина.

Повече информация може да намерите на сайта gradinata.bg

 

Портокалите като цитрусови плодове отдавна са ценени заради своите хранителни и антиоксидантни свойства. Плодът е нискокалоричен, не съдържа наситени мазнини и холестерол, но е богат на фибри и пектин, които са много полезни за лица с наднормено тегло. Пектинът помага за защита на лигавицата на дебелото черво и съдейства за намаляване на токсични вещества в организма, както и предотвратява рака на дебелото черво. Едно от полезните му свойства е намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

Портокалите, както всички цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С и по тази причина са мощен естествен антиоксидант. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Плодовете са богати и на витамин А и други антиоксиданти като алфа и бета каротин, бета-криптоксантин и лутеин. Тези съединения са необходими за поддържане здрави лигавиците и кожата, а също са от съществено значение за зрението. Портокалите са много добър източник на витамини В-комплекс. Калият в тях регулира кръвното налягане в организма.

Коментари Напиши нов коментар