Ананас (Ananas comosus)

семейство: Екзотични
Ананас
Ананас
Ананас
Ананас
Цъфнал ананас
Ананас
Ананас
Ананас
Ананас
Цъфнал ананас

Този ценен плод има интересна история: ананасовото дърво всъщност е родом от Парагвай, Южна Америка, и се разпространява чрез местните индианци през Южна и Централна Америка до Карибите. Когато Колумб открива Америка, го пренася в Испания, от където се е разпространява по целия свят.

Ананасът е тропическо растение, което расте до 5-8 метра височина. Стъблото е късо и здраво и образува розетка от дълги восъчни островърхи листа. Растението ражда дълги, овални, цилиндрични плодове всеки сезон от март до юни.

Плодът представлява множество малки плодове, групирани и развиващи се около централно ядро. Той е едновременно сочен и месест плод  с дръжка, която служи като влакнесто ядро. Кората е груба, люспеста, на цвят може да бъде от тъмно зелено до жълто, оранжево-жълто или червеникаво, когато плодът е узрял. Сочната вътрешност на плода е на цвят от кремаво бяло до жълто. Вкусът е сладък и тръпчив. Всеки плод е с размери до 25 см дълъг и от половин килограм до 4 кг. тежък.

Ананасът може да се реже и бели по много начини. Обикновено короната и основата му се отрязва с нож. След това плодът се обелва внимателно, като се отстранява кожата. Вътрешността на плода може да бъде нарязана по желание на хората, които ще го консумират

Има много различни видове ананас. Най-често срещаните видове ананас са:

Cayenne ананас е един от най-разпространените видове ананас. Той е със светложълт цвят, със зелена и жълта външната обвивка. Плодът е с богато съдържание на киселина и захар и затова има остър, но сладък вкус.

Червеният испански ананас - е жълтеникаво червен от външната страна, с квадратни по форма и остри шипчета.

Natal Queen ананас е с наситен жълт цвят като портокал. Той е един от най-сладките видове.

Повече информация за отглеждането на ананасите, прочетете на сайта GRADINATA.BG

Пресният плод от ананас е богат на много минерали и витамини, които съдействат за подобряване на човешкото здраве.  Плодът е с ниско съдържание на калории (само 50 кал на 100 г), съдържа ненаситени мазнини и е богат източник на разтворими и неразтворими фибри.

Ананасът съдържа протеолитични ензими бромелаин, които спомагат за смилането на храната. Bromelain също има противовъзпалителни, антисъсирващи и противоракови свойства. Изследванията показват, че редовната консумация на ананас помага в борбата срещу артрити нарушено храносмилане.

Пресният ананас е отличен източник на антиоксиданти и витамини, източник на витамин С, който е необходим за синтеза на колаген в организма. Колагенът е основният структурен протеин, необходими за поддържане на целостта на кръвоносните съдове, кожата и костната система. Редовната консумация на храни, богати на витамин С, помага на тялото да се предпази от скорбут, повишава имунната му защита.

Ананасът съдържа и голямо количество витамин А (58 IU на 100 г) и бета-каротин, които имат антиоксидантни свойства. Витамин А поддържа в добро здравословно състояние лигавицата и кожата. Проучвания сочат, че употребата на плодове, богати на флавоноиди, помага на тялото да се предпази от рак на белите дробове и на устната кухина.

Статии за Ананас Виж всички

Коментари Напиши нов коментар