Авокадо (Persea americana)

семейство: Костилкови
Авокадо
Авокадо
Авокадо
Питие от авокадо
Пълнено авокадо
Авокадо
Авокадо
Авокадо
Питие от авокадо
Пълнено авокадо

Дървото авокадото е вечнозелено, високо около 20-30 метра с големи зелени листа. То предпочита плодородна почва с високо съдържание на влага. Цъфти през зимата и след около 8-10 месеца се отрупва с крушовидни зелени плодове.

Авокадото е като банана - расте на дървото, но узрява след като е откъснато. След узряване плодовете стават тъмно зелени или тъмно лилави. Месестата част е с кремав цвят, безвкусноа е, но с приятен аромат. В сърцевината на плода има кафява костилка. Всеки плод тежи средно около 300-700 грама.

Авокадото е плод с високо съдържание на мазнини и калории. Леко ароматно и маслено, то е сред популярните плодове, които са толкова калорични, колкото ядките. Узрялото авокадо има деликатен маслен вкус. Плодът се разрязва на половина, след което се завърта около вътрешната семка и внимателно се разполовява. Семката се отстранява с помощта на лъжица, а кожата се обелва с пръсти. Месестата част се нарязва на кубчета с желани размери.

Как може да отгледата авокадо, прочетете в сайта GRAGINATA.BG

Авокадото е като маслината с високо съдържание на мононенаситени мазнини и калории. То е много богато на фибри, витамини и минерали. Плодът е богат източник на моно-ненаситени мастни киселини като олеинова и палмитолеинова киселини, както и на омега-6 полиненаситени мастни киселини и линолова киселина. Научните проучвания показват, че включването на авокадото в хранителния режим предотвратява коронарна болест на сърцето и инсулт.

Авокадото е много добър източник на разтворими и неразтворими фибри. 100 грама плод авокадо осигурява 6,7 грама или около 18% от препоръчителния дневен прием на фибри. Диетичните фибри помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратява на запека. В допълнение, плодът, подобно на сливите, съдържа висока концентрация на танин, поради което има благоприятни противовъзпалителни, анти-язвени и антиоксидантни свойства.

Плодовете на авокадото са отлични източници на минерали като желязо, мед, магнезий и манган. Магнезият е от съществено значение за укрепване на костната система и сърдечно-съдовата система.

Прясното авокадо е много богат източник на калий. 100 г плоде осигурява 485 мг или около 10% от ежедневно необходимото ниво. Калият е важен компонент за развитието на клетките и спомага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Статии за Авокадо Виж всички

Коментари Напиши нов коментар