Арония (Aronia melanocarpa)

семейство: Семкови
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония
Арония

Аронията като растение произхожда от Северна Америка и Европа. Докато американските индианци са използвали плодовете на храста за медицински цели, последните изследвания показват, че плодът съществено допринася за поддържане на всички функции в организма. Аронията е с кисела на вкус, ето защо в повечето рецепти се добавят допълнителни подсладители.

Плодовете от арония се считат за новата суперхрана заради голямото съдържание в тях на антиоксиданти, витамини и минерали. Антиоксидантите в аронията предотвратяват появата на рак и спомагат за защита на ДНК на организма. Те се предотвратяват отделянето на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Ако искате да сте вечно здрав - аронията е плодът, от който се нуждаете!

Храстът арония ражда ежегодно множество малки около 1 см в диаметър плодове със сравнително дебела, пигментирана кожа. Червеният сорт арония е с по-сладък вкус от черният сорт, но последните са богати на антиоксиданти. 

Познати са два основни вида арония: червен сорт арония, който е по-сладък на вкус и черен сорт арония, койтто е по-стипчив, но е по-богат на антиоксиданти. Информация за отглеждането на аронията може да намерите на сайта GRADINATA.BG

Аронията е плод с ниско съдържание на калории и мазнини, но е богат източник на витамини, минерали, антиоксиданти и диетични фибри. Чертана аронията съдържа високи количества на феноли, флавоноиди, фито-химикали. Научните изследвания показват, че консумацията на арония подобрява здравословното състояние на организма, забавя стареенето, предотвратява появата на рак, и успешно се бори невралгиите, възпаленията, диабета, и бактериални инфекции.

Плодовете са богати на флавоноиди, и антиоксиданти като каротин и лутеин.  Ето защо аронията е полезна за очите. Тя е добър източник на много витамини като витамин C, витамин А, витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина, а и на минерали като калий, желязо и манган. 100 г пресни плодове осигуряват около 35% от дневната препоръчителна нива на витамин С.

Аронията е богата на витамини и минерали - Витамин С, витамин Е, витамин В2, витамин В6 и фолиева киселина. Те спомагат за поддържането на здрава кожа, правилния метаболизъм на нашето тяло и съдействат за мускулното развитие на организма.

Плодът съдържа в себе си оксалова киселина и би следвало хората, които има склонност към образуване на оксалатни камъни в пикочните пътища да внимават при употребата на плода. Адекватният прием на вода се препоръчва при тези лица, за да се поддържат нормално ниво на диуритичност.

Статии за Арония Виж всички

Коментари Напиши нов коментар