Банан (Musa acuminata)

семейство: Ягодоплодни
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан
Банан

Пресни, вкусни, бананите са на разположение целогодишно и могат да бъдат постоянен гост на нашата трапеза. Ботанически плодът принадлежи към семейството на Musaceae. Тези растения масово се отглеждат в тропическите и субтропическите зони.

Плодовете висят на гроздове от банановото растение и са разположени амфитеатрално с около 20 до 60 плода на всеки ред.

Повече подробности за бананите и тяхното отглеждане може да намерите на сайта GRADINATA.BG

Бананът е богат на калории и е с ниско съдържание на мазнини. Плодът се състои от мека, лесно смилаема консистенция, състояща се от прости захари като фруктоза и захароза. По този начин консумацията на банани води до незабавно възобновяване на енергията. Ето защо този плод е от голямо значение за атлетите, които чрез него получават мигновена енергия. Той може да се използва за храна на деца с тегло под нормата.

Плодът е с богато съдържание на разтворими фибри (7% от DRA на 100 грама), което подпомага нормалната перисталтика на червата. Той съдържа много поли-фенолни антиоксиданти като лутеин, бета-и алфа-каротин. Тези вещества забавят стареенето и ограничават проявата на различни болестни процеси в организма.

Бананите са много добър източник на витамин В6 и осигуряват около 28% от дневната доза от него, като спомагат за профилактиката при неврити и  анемия. Като източник на витамин C (около 8.7 мг на 100 грама) бананът помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания. Пресните банани съдържат и такива полезни минерали като мед, магнезий, калий и манган, които са съществени за укрепването на костната и сърдечно-съдовата система. 100 грама плодове осигурява 358 мг калий. Калият е важен компонент за развитие на клетките и спомага за контрола на кръвното налягане.

Статии за Банан Виж всички

Коментари Напиши нов коментар