Череша (Cerasus)

семейство: Костилкови
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша
Череша

Привлекателната външност на плодовете е в хармония с ценните им хранително-вкусови и диетични качества. След бедния на прясна плодова храна зимен период черешите са важен източник на витамини и на микроелементи за хората. Предполага се, че черешата е била позната на древните народи в Китай и Египет преди 5 000 години Произходът й обаче не е установен. У нас черешата е повсеместно разпространена.

У нас се отглеждат около 95 сорта череши. Подробна информация за грижите около отглеждането на черешите и тяхното сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

С богатия си разнообразен химичен състав, с ранното си узряване черешите имат голямо значение за укрепването на здравето на човека. Те възбуждат апетита и усилват перисталтиката на стомаха и червата, с което улесняват храносмилането и утоляват жаждата. Полезни за болни от затлъстяване, нефрит, захарен диабет. Черешите имат пикочогоннодействие. Дъбилните вещества в тях действат противовъзпалително върху лигавицата на червата. Плодовете съдържат голямо количество калий и чрез алкализиране на урината влияят благотворно при камъни пясъци в бъбреците, при възпаления на пикочните пътища.   

Статии за Череша Виж всички

Коментари Напиши нов коментар