Грейпфрут (Citrus paradisi)

семейство: Цитруси
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут
Грейпфрут

Освежаващият грейпфрут е богат на  хранителни вещества и растителни химикали, които имат способността да допринесе за подобряване на човешкото здраве като витамин А, бета-каротин, ликопен. Растението е субтропично цитрусово дърво, принадлежащо към семейство Rutaceae. То е вечнозелено дърво, което произхожда от горите на карибския остров Барбадос. Плодовете му в действителност са естествен хибрид между помело и портокал. Всеки плод варира в диаметър от 7 до 10 см и тежи до 150 гр. Плодовото месо е сегментирано, много сочно, кисело и се различава по цвят в зависимост от сортовете, които включват бели, розови и червени пулпове с различна сладост. Докато някои сортове са без семки, в други може да има до 50 бели, елипсовидни, заострени семена.

Грейпфрутите обикновено се консумират пресни. Плодът се разрязва на две половини и с лъжичка се изгребва вътрешността му. Възможно е да се яде като портокал - след обелване на кората и премахване на мембраните и семената.

Подробна информация за различните сортове цитрусови растения може да намерите на сайта GRADINATA.BG

Грейпфрутите са с много ниско съдържание на калории, но са богати на диетични неразтворими фибри и пектин, които помагат за защита на лигавицата на дебелото черво, като намаляват времето за експозиция на токсичните вещества в дебелото черво. Пектинът намалява нивата на холестерола в кръвта.

Грейпфрутът съдържа много добри нива на витамин А (осигурява около 1150 IU 100 грама), и антиоксиданти като нарингенин, бета-каротин и лутеин. Витамин А е необходим за поддържане на здрави лигавиците и кожата. Консумирането на  плодове, богати на витамин А и флавоноиди, помага на организма да се предпази от рак на белите дробове и устната кухина.

Плодът е добър източник на витамин C и е  мощен природен антиоксидант, който помага на тялото да развият резистентност срещу инфекциозни заболявания, както и за  поддържането на нормална съединителна тъкан и възстановяване след операция. Пресният плод е много богат на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и спомага за контролирането на сърдечната честота и кръвното налягане.

Червеният грейпфрут са особено богати на най-мощния флавоноид антиоксидант ликопен. Проучванията показват, че ликопенът предпазва от увреждане на кожата от UV лъчи и от рак на простатата.  Плодът е добър източник на фолиева киселина, желязо, калций и други минерали.

Статии за Грейпфрут Виж всички

Коментари Напиши нов коментар