Киви (Actinidia deliciosa)

семейство: Ягодоплодни
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви
Киви

Кивито е сред най-вкусните плодове. Произхожда от източната китайска провинция Шанси  и е признато за един от националните плодове на Китай.

Кивито е полутропична, широколистна лиана, принадлежаща към семейство Actinidiaceae. Растението придобива световна известност едва след като мисионери пренасят семената му от континенталната част на Китай до Нова Зеландия,  където растението се аклиматизира. От Нова Зеландия кивито се разпространява по цял.

Всеки сезон, който продължава от септември до ноември, лианата киви  ражда множество овални форма по форма светло кафяви плодове. Всеки плод е с големината на яйце от голяма кокошка и тежи 125 g. Вътрешността е мека, сочна, изумрудено зелена на цвят и с множество малки, черни, годни за консумация семена. Плодовата текстура е подобен на ягода, а на вкус прилича на смесица от ягода, ябълка и ананас.

Сезонът на кивито започва от септември и продължава до ноември. Въпреки че плодът може да намерите през цялата година - най-добри кивитата са между август и декември. Плодовете, откъснати от лианата, са неузрели и е необходимо да бъдат поставени найлонова торбичка в продължение на 4-6 дни, за да узреят. Може да ги поставите в хартиена торбичка заедно с една ябълка, банан или круша и ще ускорите процеса на тяхното узряване.

Когато избирате киви, спрете се на плодове със здрава кожа, без никакви дефекти. Узрелите киви са меки при лек натиск.

Кивито е много богат източник на разтворими фибри (3,8 г на 100 г плодове или 10% от дневната препоръчителна доза). Съдържанието на фибри помага за защита на лигавицата на дебелото черво, като намалява времето за експозиция на токсините и предотвратява рака на дебелото черво.

Плодът е отличен източник на витамин C и осигурява около 154% от ежедневната препоръчителна консумация. Яденето на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развият резистентност срещу инфекциозни заболявания. Кивито съдържа високи нива на витамин А, витамин Е, витамин К и флавоноиди като бета-каротин, лутеин и ксантин. Витамин К играе роля в увеличаването на костната маса. Помага на пациенти, които са болни от Алцхаймер чрез ограничаване на невронните щети в мозъка.

Научни изследвания показват, че определени вещества в плодовете на кивито разреждат кръвта подобно на аспирина и помагат за образуването на тромби във вътрешността на кръвоносните съдове, кото по този начин предпазва от инсулт.

Семената на кивито са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, а също помагат за предотвратяване на развитието на хиперактивност, аутизъм и други заболявания в детска възраст.

Пресният плод от киви е много богат източник на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.Плодът съдържа добри количества от минералите като манган, желязо и магнезий. Магнезият е важен минерал за укрепване на костната система като калция.

Статии за Киви Виж всички

Коментари Напиши нов коментар