Личи (Litchi chinensis)

семейство: Екзотични
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи
Личи

Личито винаги напомня за идването на лятото. Този екзотичен плод принадлежи към семейството на Sapindaceae . Личито е тропическо плодно дърво, което произхожда от Южен Китай. То е бавно растящо средно високо вечнозелено дърво с гъста корона и гладка сива кора. Личито е не само впечатляващо, когато цъфти през пролетта, но е зашеметяващо, когато дървото е отрупано с плодове.

Плодът е овален костилков плод с 3 см в диаметър, който тежи около 10 g. всеки. Външната повърхност на личито е покрита с груба, жилата кора с розов цвят. Кората на зрелия плод лесно се отделя. Вътрешността на плода е бяла, полупрозрачна, сладка и сочна. Пресен плод на личи има на пазара от юли до октомври всяка година.

Подробна информация за екзотичното дърво може да намерите на сайта gradinata.bg

Личито е плод с ниско съдържание на калории. То е богато на фибри, които са важни за хората с наднормено тегло. Изследванията показват, че полифенолът с ниско молекулно тегло - олигонол ,  се намира в изобилие в плодовете. Олигонолът е аниоксидант, който притежава антигрипни и антивирусни действия. В допълнение той спомага за подобряване на притока на кръв в органите, за намаляване на теглото и предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Личито  както и цитрусовите плодове  е отличен източник на витамин C. 100 г пресни плодове осигуряват 71,5 мг или 119% от дневната препоръчителна доза. Проучванията показват, че консумацията на плодове, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания. Плодът е много добър източник на витамин В-комплекс като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини са от съществено значение, тъй като те помогат на огрганизма при метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.

Личито също съдържа минерали като калий и мед. Калият помагат при  контролирането на сърдечната дейност и кръвното налягане, като по този начин предпазва от инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Медта е необходима при производството на червени кръвни телца.

Статии за Личи Виж всички

Коментари Напиши нов коментар