Манго (Mangifera indica)

семейство: Екзотични
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго
Манго

Мангото е известно като "царят на плодовете". То е един от най-популярните плодове с  неповторим вкус и аромат. Тропически плод е и за негова родина се считат равнините под Хималаите в Индия. Принадлежи към семейство Anacardiaceae, в което са включени кашуто и шам-фъстъкът.

Мангото е тропическо дърво, което се отглежда в много райони на Индия и по целия свят. Обикновено плодовете му растат в края на дълга дръжка. Всеки плод е с дължина от 5 до 15 см, а на ширина достигат от 4 до 10 см. Плодовете са овални и тежат от 150 грама до около 750 грама. Външната обвивка на мангото е зелена и се превръща в златисто до ярко жълто, оранжево-червена, когато плодът узрее. 

Вътрешността на плода е сочна, оранжево-жълта с множество меки фибри, обгръщащи една голяма бъбрековидна форма семена. Вкусът е приятен, сладък и леко тръпчив.

Подробна информация за отглеждането на мангото ще намерите на сайта gradinata.bg

Мангото е плод е богат на диетични фибри, витамини, минерали, и поли-фенолни съединения. Изследванията показват, че консумацията на манго предпазва  от рак дебелото черворак на , гърдата, левкемия и рак на простатата. Плодът е отличен източник на витамин А и флавоноиди като бета-каротин, алфа-каротин, както и бета-криптоксантин. 100 г пресни плодове осигуряват 765 мг или 25% от препоръчителните дневна доза на витамин А. Консумацията на плодове, богати на каротини,  предпазва организма от рак на белите дробове и на устната кухина.

 Пресният плод манго е богат източник на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Плодът е добър източник на витамин В6, витамин С и витамин Е. Консумацията на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Медта  в мангото спомага за производството на червени кръвни клетки.

Статии за Манго Виж всички

Коментари Напиши нов коментар