Мандарина (Citrus tangerina)

семейство: Цитруси
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина
Мандарина

Мандарините са цитрусови плодове, свързани с портокалите, и се отличават с лесно белеща се кора, сладка и сочна вътрешност.  Като портокалите мандарините принадлежат към семейство Rutaceae. Произхождат от Китай, но биват отглеждани в много части на света.

Дървото мандарина е с малки размери за разлика от портокалите. Листата са лъскави със заострени краища. Плодът е плосък с малки размери. Кората му се бели лесно, а  вътрешността е сочна, слабо прикрепена към долната страна на кожата.  

Съществуват няколко хибридни сортове мандарини. Един от тях  са клементините. Те са по-малки по размер от мандарините, имат гладка лъскава кора, а вътрешната им част е много сладка, сочна и без семки. 

За начините за отглеждане на мандарини прочетете на сайта gradinata.bg

Както портокалите, така и мандарините са плодове с много ниско съдържание на калории. Съдържанието им на антиоксиданти, витамин А, каротин и лутеин в действителност е много пъти по-високо отколкото в портокалите. В допълнение към това плодовете са богати източници на витамин С, който е един от мощните природни антиоксиданти, имащи съществено значение в синтеза на колаген и заздравяването на рани. Витамин С помага за абсорбцията на желязо от организма.

Плодовете съдържат естествени разтворими и неразтворими фибри като хеми-целулоза, пектин и други, което не позволява на холестерола да се абсорбира в червата.

Цитрусовите плодове са ценни заради своите хранителни и антиоксидантни свойства. Научно е установено, че цитрусите са полезни за здравето. Консумацията им намалява риска от рак, както и възникване на много хронични заболявания като артрит, затлъстяване и коронарни сърдечни заболявания.

Статии за Мандарина Виж всички

Коментари Напиши нов коментар