Нар (Punica granatum)

семейство: Ягодоплодни
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар
Нар

Нарът е сред най-популярните плодове с уникален аромат и вкус. Принадлежи към семейство Lythraceae и произхожда от северна Индия.

Дървото израства от пет до осем метра височина. Плодовете са с размери от 6 до 10 см в диаметър и тежат около 200 гр. Външната кора е здрава и жилава. Вътрешната част на нара е разделена на отделения от бяло, подобно на гъба  вещество. В тези отделения има множество малки, сочни, червени торбички,  пълни със сок и семена.

Подробности за отглеждането на нара може да намерите на сайта gradinata.bg

Плодът съдържа 85 калории, малко повече, отколкото в ябълките. Той не съдържа холестерол и наситени мазнини. Богат източник е на разтворими и неразтворими диетични фибри, осигуряващи около 4 грама на 100 грама плод (около 12% от дневната препоръчителна доза). Плодът е ценен при диети за намаляване на теглото и холестерола. Редовната му консумация  помага за защита от рак на дебелото черво.

Сокът от нар изобилства от полифенолни антиоксидантни съединения, които са ефективни при предпазването от заболяване на сърцето. Нарът е добър източник на витамин C (100 грама плод  осигуряват около 17% от дневната доза). Консумацията на плодове, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания чрез стимулиране на имунитета.

Установено е, че редовната консумация на нар е ефективна предпазна мярка  срещу рак на простатата и диабета. Нарът е добър източник на много жизненоважни витамини от групата на В-комплекс като Витамин В5, освен това съдържа витамин K и минерали като калций, мед, калий и манган.

Статии за Нар Виж всички

Коментари Напиши нов коментар