Папая (Carica papaya)

семейство: Екзотични
Папая
Папая
Папая
Папая
Папаь
Папая
Папая
Папая
Папая
Папаь

Екзотичната папая е богата на многобройни хранителни вещества. Плодът е сред любимите плодове на много хора. Растението принадлежи към семейството на Caricaceae. Дървото папая ражда много крушовидни плодове с дължина от 20 до 60 см. и ширина от 10 до 30 см. Среден размер папая тежи около половин килограм. Плодът е узрял, когато на опипване е мeк, а кората му е оранжево-кехлибарена.

Вътрешността на плода се характеризира с множество черни семки, разположени в централната кухина. Плодовото месо е оранжево на цвят с жълти или розови нюанси, меко, сладко, с богат мускусен вкус.

Подробности за отглеждането на екзотичния плод папая може да намерите на сайта gradinata.bg

Плодът е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол, но е богат източник на фито-хранителни вещества, минерали и витамини. Папаята съдържат мека, лесно смилаема целулоза, която спомага за предотвратяване на запек. 

Пресните, узрели плодове са с най-високо съдържание на витамин C в сравнение с портокалите и лимоните. Изследванията показват, че витамин С е много мощен имуностимулант.

Папаята е отличен източник на витамин А и флавоноиди, като бета-каротин и лутеин. Витамин А е необходими за поддържане на здрави лигавици и кожа и е от съществено значение за зрението. Консумацията на плодове, богати на каротин предпазва организма от рак на белите дробове и на устната кухина.

Папаята е плод богат на много от витамини В-комплекс - фолиева киселина, витамин B6, рибофлавин и тиамин. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на веществата.  Пресният плод съдържа калий (257 мг на 100 грама) и калций. Калият е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

В традиционната медицина семената от папая се използват за производство на противовъзпалителни, антипаразитни и обезболяващи средства.

Статии за Папая Виж всички

Коментари Напиши нов коментар